Dan Eliasson bryter tystnaden: Resan var nödvändig

Dan Eliasson åkte till Las Palmas på en 14-dagarsresa mitt under pandemin, som Expressen var först med att avslöja.

Nu har MSB:s genereldirektör valt att kommentera resan:
– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, säger Dan Eliasson till tidningen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tillsammans med Folkhälsomyndigheten arbetat hårt med opinionsbildning och informerat om riskerna med resor, folksamlingar och icke-nödvändiga inköp.

Trots det har generaldirektören själv valt att åka på utlandsresa när smittspridningen nått kritiska nivåer och beläggningarna på sjukhusen är nära bristningsgränsen.

MSB har hittills vägrat kommentera generaldirektörens semester med hänvisning till säkerhetsskäl.
Nu har Dan Eliasson själv valt att bemöta frågorna kring utlandssemestern. Han motiverar den med att hans familj är bosatt i Spanien.

– Min dotter vistas här och jobbar, och jag ville fira jul med familjen.

På frågan vad han har gjort på Kanarieöarna påstår han att han ägnat sig åt arbetet. Han har dagligen lett möten, både externa och interna, och varit fullt uppdaterad på läget. Han tillägger dock att han varit ledig under julhelgerna.

När bokade du resan?

– När vi konstaterade att vi inte kunde fira jul tillsammans, om inte jag åkte ner. Så då bokade jag den ungefär 10-14 dagar före avfärd.
Inrikesminister Mikael Damberg bekräftade Eliassons semesterresa 30 december, men valde då att inte uttala sig om det moraliska i att en hög företrädare för myndigheten valt att åka utomlands.

Publisert:

LÄS VIDARE