Peter Hultqvist

Så ska Sverige skyddas från flyg- och robotangrepp

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Ett amerikanskt luftvärnssystem, nya vapen på korvetter och fler stridsflyg.

Det utbyggda svenska luftförsvaret ska kunna skydda oss från nya typer av robot- och flygangrepp.

– En fientlig antagonist måste förhålla sig till den här nya situationen, säger Peter Hultqvist.

Sverige ska de närmaste åren genomföra den största ekonomiska satsningen på försvaret sedan 1950-talet. Anledningen är det förändrade säkerhetsläget i världen, inte minst i närområden som Ukraina och Belarus (Vitryssland).

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll tal under Folk och försvar framhöll han särskilt utbyggnaden av luftförsvaret.

– Vi får kapacitet att möta robot- och flygangrepp på långa avstånd. Vi kommer att kunna möta långräckviddiga ballistiska robotar, sa Hultqvist.

Försvaret har bland annat köpt fyra enheter av det markbaserade amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Den första pjäsen ska vara levererad och klar i år. Visbykorvetterna och amfibiebataljonerna får nya luftvärnssystem och antalet stridsflyg blir 100 jämfört med 60 som det tidigare var tal om.

– I dag har vi förmågan att luftvärnsmässigt försvara punktvisa områden kring baser och andra geografiska områden. Här kan vi försvara regioner med betydligt längre räckvidd än vad vi har möjlighet till idag, säger Hultqvist.

Visbykorvetterna ska utrustas med nytt robotluftvärn

Kostar 89 miljarder kronor

Storsatsningen är långt ifrån gratis. Försvarsbudgeten kommer att växa från 60 till 89 miljarder kronor (från 2020 till 2025), ett beslut som klubbades av riksdagen i slutet av förra året.

Vad vill du säga till de som är kritiska till att det läggs så mycket pengar på försvaret?

– Det här är nödvändigt för försvaret av Sverige. Vi måste anpassa våra satsningar utifrån de omvärldsförändringar som sker, säger Peter Hultqvist.

Hur kommer de ökade ekonomiska resurserna öka vår förmåga att försvara oss?

– Det kommer öka den avsevärt. Vi får fler regementsorter, fler stridsflygplan, bättre luftvärnssystem, fler ubåtar, med mera med mera.

”Allan Widman är fräck” 

Försvarssatsningen har föregåtts av hårda politiska förhandlingar. Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman anser att Peter Hultqvist försöker ta åt sig äran för något som möjliggjorts efter press från hans parti och andra som velat öka försvarsanslagen.

– Regeringen och Socialdemokraterna har under hela denna fyra år långa process varit emot varenda ny krona till försvaret, säger han.

Peter Hultqvist viftar dock bort kritiken. Regeringen har varit beredd att satsa 25 miljarder kronor mer på försvaret. Efter förhandlingar med bland andra Liberalerna blev det ytterligare några miljarder, säger han.

– Jag tycker att Allan Widman både är fräck och överdriven i sitt sätt att resonera. 

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Hultqvist

Försvarspolitik

Allan Widman