Västernorrlands län

Tungt snöfall i natt – strömlöst på många håll i Ångermanland

Av: 

Adam Westin

Josefine Karlsson

NYHETER

Klass 3-varningen kvarstår över Ångermanland, där skolorna i dag håller stängt.

I natt har det fallit uppemot 25 centimeter snö.

– Det kommer nog komma en hel del snö till, säger Moa Hallberg på SMHI.

Det är första gången på tio år som klass 3-varning för snö har utfärdats.

Och än så länge har snö fallit i linje med prognoserna på förhand.

– Det har kommit uppemot 20–25 centimeter snö på sina håll i Ångermanland. Och det är fortfarande varningar fram till i natt, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Strömavbrott på skolor

Skolorna i Sundsvall, Örnsköldsvik, Härnösand och Sollefteå håller stängt, medan Kramfors har öppet för de som vill och kan ta sig dit. Dock har flera skolor i Kramfors strömavbrott, meddelar kommunen på sin hemsida.

Samtidigt blåser det rejält, vilket ställer till det för trafiken. Trafikverket skriver att trafikanter i Västernorrland och Västerbotten inte bör bege sig ut på vägarna om man inte måste.

– Det har varit stökigt. Vi har haft åkt på larm hela natten i princip i hela Medelpad, men tack och lov inga av större karaktär. Det har varit lite trafikolyckor och träd som har ramlat över vägar. Vid en av olyckorna hade en bil kört in i ett träd på vägen, säger Fredrik Lindqvist, inre befäl räddningstjänsten Medelpad.

Snön har varit tung och blöt, med inslag av regn, uppger Länsstyrelsen för Aftonbladet.

– Bandvagnarna står redo. De ska kunna ta sig ut inom en timme. Jag kan tänka mig att vi sannolikt kommer behöva använda dem idag. Beror på hur snabbt trafikverket kan vare ute och hålla vägarna plogade, men de prioriterar ju de större vägar, så på landsbygden kan det bli problem, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.

Tragiska dödsfall 2018

I februari 2018 var det ett liknande snökaos och då dog tre personer i 75-årsåldern under samma natt, i Härnösand, Kramfors och Bjästa.

– Det var några tragiska dödsfall då, vi får verkligen hoppas att vi klarar oss från det den här gången, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på länsstyrelsen Västernorrland, till Allehanda.

Det blåser 8–12 meter per sekund i medelvind i östra delarna av Ångermanland.

– Man ska absolut vara försiktig, det kan vara svårt att se och det blir drivbildningar på vägarna, säger meteorolog Moa Hallberg.

Även Västerbottens kustland har fått en hel del snö, omkring 10 centimeter och vindar på 10–13 sekundmeter. Där råder klass 2-varning.

– Vi har även fått stora snömängder i Jämtland under natten, uppåt 50 cm på flera håll. Fortsatt rekommendation att hålla sig hemma och inte bege sig ut i trafiken under dagen, säger Henrik Sundquist, enhetschef på Trafikverket.

Rör sig söderut

Varningarna är utfärdade till onsdag, och det är mellersta Norrland som kommer fortsätta att få snö.

– Det matas på snö över mellersta Norrland, och även i de södra delarna av Norrbottens län. Sedan vänder det här lågtrycket och rör sig längre söderut, men mattas då av så det är det inte alls samma snömängder, säger Moa Hallberg på SMHI.

Uppemot 6 000 hushåll är strömlösa i Västernorrland, enligt Eon.

– Det är ett stort antal strömlösa. Det har varit en del avåkningar och träd på vägar men inga större trafikolyckor. Folk har kört i diket och fastnat. Det är några mindre teleavbrott, och de kan tänkas bli värre om mobilmasternas backup tar slut, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Västernorrlands län

LÄS VIDARE

Västernorrland förbereder sig för kaosnatt: ”Förenat med risker”

ÄMNEN I ARTIKELN

Västernorrlands län

Ångermanland

Väder

Eon

Snöoväder

Västerbotten