Donald Trump

Dödade 14 civila irakier – nu benådas de av Trump

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Fyra vakter öppnade eld mot en obeväpnad grupp civila i Bagdad 2007.

För det dömdes de till livstid respektive 30 års fängelse.

Nu benådar Trump allihop.

Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard och Nicholas Slatten tillhörde alla en väktargrupp, tillsatta av det privata företaget Blackwater som skydd åt en militär konvoj i Bagdad mitt under Irakkriget, i september 2007.

Men plötsligt i en av Bagdads gröna zoner öppnar Nicholas Slatten, gruppens prickskytt, eld. Paul Slough, Evan Liberty och Dustin Heard följer hans initiativ och börjar skjuta med automatvapen och granatkastare in i en grupp civila irakier.

– Den dagen ändrade mitt liv för alltid. Den förstörde mig, sa Mohammad Kinani, vars nioåriga son dödades av vakterna, till The Guardian.

Släpps fria – ”tjänat sitt land”

14 personer dog och 17 skadades i massakern som skulle komma att ses som ett av Irakkrigets absoluta lågvattenmärken. Ingen av de skjutna bar något vapen, eller kunde enligt utredningen som följde på något sätt uppfattas som ett hot mot de amerikanska trupperna på plats.

Pensionerade översten David Boslego har kallat attentatet för ett ”groteskt övervåld” som hade negativ påverkan på hela USA:s operation i Irak, och gjorde relationen med den irakiska befolkningen ännu mer ansträngt. Internationell kritik riktades också mot användandet av privat inhyrd personal i krigszoner.

De numera benådade vakterna, från vänster: Dustin Heard, Evan Liberty, Nicholas Slatten och Paul Slough.

FBI:s utredare, som åkte till platsen där massakern ägde rum liknade händelsen vid My Lai-massakern under Vietnamkriget, då hundratals civila vietnameser mördades i ett dåd bara en amerikan kom att dömas för.

Det första åtalet avbröts av en federala domare, vilket orsakade ramaskri i Irak. Dåvarande vicepresident Joe Biden lovade då att de fyra männen skulle åtalas ändå. Sju år efter massakern, 2014, dömdes Nicholas Slatten till livstids fängelse.. De tre andra fick 30 års fängelse.

Under tisdagskvällen, den 22 december, benådade president Trump alla fyra. De fyra soldaterna har en lång historia av att tjäna sitt land, och bevisen mot dem var inte tillräckliga skriver Vita huset i ett uttalande om benådningarna.

I samma veva benådar den avgående presidenten också sin före detta rådgivare George Papadopoulos, som dömts för att ha ljugit under Rysslandsutredningen och den ryska oljemiljardären German Khans svärson Alex van der Zwaan, som misstänkts för brott i samma utredning samt flera andra republikanska allierade.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps hopp: Fotbollstränaren och militären

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Irak

Bagdad

USA

Krigsbrott

Vietnamkriget