Stängd gräns: "Bara ett fåtal som fått vända"

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Tommy Pedersen/TT
Andreas Berggren vinkar in bilarna som ska kontrolleras vid gränsen nära värmländska Charlottenberg.

NYHETER

Norge sade stopp redan i våras. Nu är gränsen stängd åt andra hållet också.

Inreseförbudet har ställt polisen inför en svår uppgift.

– Det kräver mycket personal att hålla gränserna dygnet runt, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika i Värmland.

Sveriges gräns mot Norge är drygt 160 mil lång. Men sedan natten mot måndagen är den stängd för de allra flesta.

Det svenska inreseförbudet, som införts för att minska spridningen av det muterade covid-viruset, innebär dock inte att det är helt stopp vid gränsen.

Arbetspendlare och godstrafik får fortfarande passera, vilket innebär en svår utmaning för polisen i bland annat region Bergslagen.

För att klara kontrollerna får polisområdena närmast gränsen hjälp från resten av regionen.

"Löst det akut"

– Vi har fått omdisponera personal från andra delar av regionen för att hålla gränsövergångarna och kontrollera trafiken. Det kräver ju mycket folk, säger Wendel.

– Vi har löst det akut, men vi får se hur vi löser det framöver. Det kommer ju att gälla några veckor, så vi måste säkerställa att vi har personaltäckning.

TT: Hur har det gått hittills vid gränsen?

– Vi kontrollerar samtliga fordon och samtliga individer som ska passera gränsen. Men det är bara ett fåtal som fått vända, som vi behövt neka inresa. De flesta verkar ha koll på det här, säger Jonas Wendel.

Vårdpersonal får jobba

I samband med att inreseförbudet infördes fanns farhågor om att vårdpersonal skulle behöva stanna hemma från jobbet om de bor med någon som arbetspendlar till Norge.

Under måndagsförmiddagen kom dock ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten – de vårdanställda får gå till jobbet, rapporterar värmländska medier.

Inte heller för andra som bor i gränsområdena blir inreseförbudet särskilt märkbart, tror Katharina Hagerud på informationsorganet Grensetjänsten.

– Vi får en del samtal från dem som ska arbetspendla in till Sverige. Men annars är det ju stängt in till Sverige, säger hon till TT.

– När det gäller inresor till Norge är det ju väldigt strängt sedan tidigare, Norge stängde ju ner redan i mars på många sätt.

Anledningen till helgens regeringsbeslut om inreseförbud från Norge är den norska spridningen av den muterade virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien.

Inreseförbudet från Norge gäller till och med den 14 februari, samtidigt som inreseförbuden från Storbritannien och Danmark förlängts till samma datum.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN