Nyheter

Regeringen kan rädda tvåbarnsmamman om viljan finns

Av: 

Jan Guillou

NYHETER

I ett allt kallare och alltmer utlänningsfientligt Sverige skulle få svenskar, alltför få svenskar, bry sig om den olycka som drabbat Zozan Büyük, ung tvåbarnsmor i Örebro.

Hon är nämligen kurd. Det var kurderna som visserligen inte mördade Olof Palme, som vettvillingen Hans Holmér och hans hejdukar i Expressen hävdade. Men sen dess har kurderna varit bland Säpos favoritobjekt.

Säpo påstår att Zozan utgör en synnerlig fara för rikets säkerhet och därför måste utvisas ur riket på minst tio år, ungefär som om hon dömts för mord.

Zozan, 30, ska utvisas.

Hur en 31-årig mamma till två små barn, fyra och två år gamla, anställd inom vården, gift med en lagerarbetare, nyinflyttad i en mindre bostadsrätt, skulle kunna utgöra en synnerlig fara för riket är en så kallad utmaning att försöka föreställa sig. I all synnerhet som hon varken begått brott eller varit politiskt aktiv. Säpos förhörare har bara lyckats fastställa att hon hyser vissa feministiska sympatier och att hon deltagit i en kurdisk demonstration. Om hon likväl skulle utgöra en synnerlig fara för konungariket Sverige måste Säpo ha tillgång till en omfattande och ytterst graverande bevisning.

Det påstår de också att de har. Bara ett litet problem – bevisningen är hemlig. Migrationsverket godtog den påstådda bevisningen och Migrationsdomstolen fastställde utvisningsbeslutet. Migrationsöverdomstolen tog inte upp ärendet. Vilket kanske inte är så konstigt. Mot hemlig bevisning har ju ingen människa en chans. Då blir det bara skenrättegångar.

Det enda man kan säga säkert är att Zozan är oskyldig till brott, också terroristbrott. Annars hade hon ju utan problem ställts inför rätta. De här särskilda undantagslagarna används bara mot oskyldiga i lagens mening.

Paret har två barn.

En ung familj skall på hemliga grunder slås sönder, de två små svenska barnen skall berövas sin mamma. Varken barnen eller pappan kan följa med henne ur landet. Redan språket ställer avgörande hinder i vägen. Allt detta på grund av hemliga, och således obevisade, anklagelser från Sveriges politiska polis. Upprördheten över detta övergrepp har hittills visat sig högst begränsad. Inget indignationsprogram i Uppdrag granskning, ingen politisk uppgörelse i Agenda och liberala ledarskribenter anser sig ha viktigare ting att avhandla, jag vet.

Den svenska empatin har djupfrysts under trettio års hets mot invandrare, nu mera ”muslimer”. Så låt oss för tydlighets skull vända på steken.

Thomas Bodström är en kul kille men var en olycka som justitieminister under regimen Göran Persson. I sin långa strävan att skärpa terroristlagarna beklagade han att ”somliga av de här människorna har ju gått och blivit svenska medborgare”. Han ville alltså att undantagslagarna skulle gälla också svenskar, åtminstone ”de här människorna”.

Låt oss säga att han fått sin vilja fram, gärna med hänvisning till likhet inför lagen.

Gott. Inför 2022 års riksdagsval greps SD-politikerna Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson och Richard Jomshof av Säpo. Förmodligen ansågs de ha farliga förbindelser med utländsk högerextremism. Men det  kunde aldrig klargöras, eftersom anklagelseakten var hemlig. Vilket motiverades av att Säpo, vars personal numera lustigt nog bestod av 90 procent vänsterpartister och 10 procent miljöpartister, måste skydda sina arbetsmetoder. I klartext skydda sitt nät av angivare inom Sverigedemokraterna.

Zozan Büyük.

När den politiska vinden vände till följd av intensifierad högerextremistisk terrorism, med början i USA, förändrades tillvaron i grunden för Säpo. Man slapp allt besvär med översättning av telefonavlyssning och buggning, med undantag för viss obegriplig skånska. Och bland alla arbetslösa och bidragsberoende sverigedemokrater var det lätt att värva angivare. Med samma regler som på kurdjaktens tid: ju fler ni anger, desto mer betalt.

Och eftersom SD inte fått igenom sitt förslag om att beröva terroristmisstänkta medborgarskapet kunde de gripna SD-koryféerna inte utvisas. Alltså måste de ”tas i förvar” som fordom vilka som helst oskyldiga muslimer.

Domstolsförhandlingarna bakom lyckta dörrar gick fort. Eftersom all bevisning var hemlig. Därefter följde en andra arresteringsvåg av SD-are.

Nå, tillbaks till frågan om empati och politisk föreställningsförmåga. Skulle svenska folket ta emot den här rättsskipningen med en axelryckning? Icke, sa Nicke.

För Agendas räkning skulle Anna Hedenmo göra inkännande intervjuer med de politiska fångarna. Medierna skulle rasa om statskupp och demokratins förfall. Och detta med all rätt.

Förstår ni nu vad som hänt Zozan och hennes unga familj i Örebro?

Regeringen kan emellertid rädda henne. Om bara viljan finns – en fin gammal socialdemokratisk paroll.


För övrigt anser jag att…

… hyllningarna till Israels fenomenala vaccinationskampanj, hittills 1,6 miljoner klara, ter sig något olustiga. Eftersom 3 miljoner ockuperade eller blockerade palestinier inte får något vaccin. Det är biologisk krigföring.

… Sverige måste avstå från frestelsen att dra in den privata sjukvården i vaccineringsprogrammet. Eftersom det obönhörligen skulle leda till omfattande och vinstmaximerad korruption och fusk.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tvåbarnsmamman Zozan får inte veta varför hon utvisas