Bulletin-ägarens ord under mötet skapar ny oro

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-13

Bulletin-ägarna vill koppla greppet om tidningen och gripa in där kvaliteten sjunker.

Under ett möte drar styrelseordförande Atta Tarki en anekdot om hur han flög 17 timmar över Stilla havet för att sparka fyra personer.

Uttalandet tolkas av redaktionen som ett försök att påverka vad som skrivs i tidningen.

– Många är väldigt oroliga, säger chefredaktör Ivar Arpi.

Den kaosartade situationen på Bulletin har omskrivits i flera artiklar i tidningen Journalisten. Stormöten har havererat och slutat i bråk och skrik. Medarbetare har blivit ”muteade” från videomöten, och utslängda från redaktionens chattrådar på forumet Slack.

Delägaren Tino Sanandaji har skrivit ursinniga uppdateringar på Facebook och gått till attack mot enskilda medarbetare.

Aftonbladet har tagit del av en av flera bandinspelningar från möten som har hållits för att lugna den upptrissade stämningen. Samtalstonen är stundtals hätsk och anklagelser mot medarbetare kastas ut från olika håll.

Satte mig på ett flyg nästa dag

Vid ett tillfälle bryter styrelseordföranden och delägaren Atta Tarki in. Han säger att han driver två företag i USA och att han är väldigt upptagen med dem. Han garanterar dock att om det uppstår fler problem eller folk som mobbar varandra på Bulletin så tänker han agera.

– I ett av mina företag var det fem som höll på med det. Jag satte mig i på ett flyg nästa dag från Los Angeles till Filippinerna, 17 timmar. Inom en vecka bestämde jag mig för att sparka fyra av fem, säger han under mötet.

Han säger också att han personligen kommer ställa högre krav på kvaliteten i det publicerade materialet.

– Är det något ställe där kvaliteten håller på att slinka efter, då kommer jag prata med dem som är ansvariga och försöka påverka dem, inom de ramar som är lagliga.

Atta Tarki.

Inköpta för att ni har en stor följarbas

På mötet pågår intensiva diskussioner om vem som tillför mest till tidningen och vilka som är viktigast. De namnkunniga skribenterna eller ägarna.

– Var tror ni intäkterna från Bulletin kommer ifrån? Ja det är Tino (Sanandaji). Det är Tino som har satt er här, det är Tino som har dragit in startkapitalet. (...) Nu går våra intäkter ner, en viktig orsak till det är för att ni bråkar så mycket och försöka låtsas att er publicistiska integritet är hotad istället för att skriva bra grejer och marknadsföra dem. Ni är inköpta för att ni har en stor följarbas, men det är Tino som drar in merparterna av kunderna, säger VD Pontus Tholin.

Bulletins chefredaktör Ivar Arpi säger till Aftonbladet att flera av tidningens medarbetare tolkar Atta Tarkis uttalande som att han vill påverka det redaktionella innehållet, detta trots att Tarki på mötet säger att det inte är hans intention.

– Det var en tolkning som många gjorde på redaktionen och det är något jag har fått många frågor om. Många är väldigt oroliga, säger Arpi.

Tino Sanandaji.

Något måste lösas

Hur ser ditt förtroende ut för ägarna?

– Det tror jag har framkommit i rapporteringen. Jag har inget att tillägga.

Det framstår som att du inte tycker Tino Sanandaji är så lämplig?

– Om man läser vad Tino skriver blir bilden tydlig att något måste lösas här. Ingen blir glad av den här konflikten, förutom de som skriver om den och lägger det bakom betalvägg.

Ivar Arpi.

Ett kuppförsök

Du har tidigare sagt att ägarna vill byta ut dig som chefredaktör, kan du utveckla det?

– Jag har pratat med ett par av de tilltänkta ersättarna, de har hört av sig till mig och berättat.

Vad säger du om Tinos agerande på FB?

– Jag agerar inte efter någons Facebook-kommentarer. Jag är chefredaktör och har ett jobb att sköta. Vad någon skriver på Facebook spelar inte så stor roll för mig just nu. Om ett beslut ska fattas får det fattas formellt. 

Men andra medarbetare på Bulletin ger en annan bild av tumultet: att det redaktionsledningen som försöker bli av med ägarna, och inte tvärtom.

– Redaktionen håller på med ett kuppförsök, allt det här med att gå ut i Journalisten handlar om det. De vill ta över tidningen med nya investerare. Det är en soppa, hävdar en anonym källa i företaget.

Ivar Arpi svarar:

– Det är above my pay grade att bry mig om ägarbilden. Det vi på redaktionen vill är att ha en tidning enligt svensk publicistisk sed. Det var vad vi utlovades när vi rekryteraes och det är vad vi vill uppnå.

Aftonbladet har utan framgång sökt Atta Tarki. Tino Sanandaji har kommenterat turbulensen på Bulletin i ett inlägg på Facebook. ”De som orsakade skandalen är populära, och lyckades få många att ta parti för de och hålla de i ryggen. Det bildades i stället fientlighet mot mig, de seriösa journalisterna inom redaktionen samt VD och styrelseordförande, som utsattes för oseriösa anklagelser.”

Pontus Tholin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln