Väder

Stormen Evert är här – olyckor och trafikkaos

Av: 

Linus Lindgren

Anna Sjögren

Emil Salmaso

NYHETER

Stormen Evert kom under torsdagsmorgonen till Sverige och orsakade kaos i trafiken i Västsverige.

En handfull trafikolyckor inträffade under morgonen, kollektivtrafiken har tvingats ställa in flera avgångar och en person har förts till sjukhus.

– Sannolikt har olyckorna med väderleken att göra, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson i polisregion Väst.

Stormen Evert har under natten och morgonen dundrat in över Västsverige och med den klass 2-varningar för Värmland, Bohuslän och Dalsland – här väntas över 15 centimeter snö falla under morgonen.

Dessutom utfärdas klass 1-varningar för Halland, Skåne, Blekinge, Småland, Närke, Västmanland, Södermanland, Stockholms län, Uppsala län och stora delar av Västra Götaland med varning för snöfall.

Ovädret började skapa problem i Norge redan under onsdagskvällen. Där har flera vägar stängts av och snön har orsakat ett väldigt besvärligt väglag. Där har även Meteorologisk institutt gått ut och avrått norrmännen från att gå på onödiga promenader, enligt Dagbladet.

Under torsdagsmorgonen nådde stormen Evert västra Sverige.

– Snöfallet kommer att beröra hela landet men de större mängderna väntas då främst över Götaland och Svealand. Men så kommer det också på vissa håll där det inte riktigt uppnår varningskriterierna, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI till TT.

Olycka på Norra Sturupsvägen utanför Holmeja i Skåne.
Snö och hård vind vållar trafikproblem i västsverige på morgonen.

Lastbil och personbil i krock

En lastbil körde tidigt på morgonen fast på E45 mellan Valnäsmotet och Värmlands Bro i Värmland. En personbil har sedan kört in i den.

– Lastbilen satt fast och då kom en personbil och krockade med lastbilen. Inga personskador är rapporterade men en bärgningsbil är tillkallad, meddelar SOS Alarm.

Just nu är det helt stopp i båda riktningarna på vägen och trafiken väntas stå still i ytterligare en timme.

Under morgonen har det skett flera avåkningar på vägarna i Västra Götaland. Fredrik Svedemyr, presstalesperson i polisregion Väst, har just nu fem trafikolyckor på sin lista.

– Det är lite utspridda olyckor. Det är en del avåkningar och någon som har kört i diket. I nuläget har vi inga olyckor med allvarliga skador, säger han.

Blandat regn och hårda vindar i Hyllie C i Malmö på torsdagsförmiddagen.

Plogbil i krock

06.23 kom larm om en krock mellan en plogbil och en personbil i Skepplanda. Enligt tidiga uppgifter ska bilen ligga på taket, men föraren ska vara ute ur bilen.

06.26 kom larm om att en bil kört ner i diket i centrala Stenungsund.

Tidigare under morgonen åkte en personbil av vägen och hamnade på en åker. Föraren fördes till sjukhus i ambulans med lindriga skador.

– Sannolikt har olyckorna med väderleken att göra. Jag har inte uppgifter om exakt alla vägar men det är klart att vi har ett väderläge som gör att vi har all anledning att tänka på hastighet och att hålla avstånd. Sen får vi se hur det utvecklar sig under dagen, säger Fredrik Svedemyr.

Västtrafik har ställt in flera busslinjer under morgonen till följd av halka och väderlek. Trafikverket har även beslutat att ställa in flera tågavgångar.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

LÄS VIDARE

Åtta dog på fjället – med räddningen inom räckhåll

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Värmland

Trafikolyckor

Dalsland

Bohuslän

Västmanland

Södermanland