Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Israel: Vi fortsätter med full styrka

USA:s president uttrycker oro för situationen

Av: 

Anna Sjögren

TT

NYHETER

En vapenvila är inte nära förestående enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Striderna mellan Hamas och Israel är nu inne på sitt sjunde dygn med över 150 människor döda och tusentals skadade.

Under söndagen samlas FN:s säkerhetsråd för att diskutera den uppblossade konflikten.

Under lördagen genomförde Israels militär genomförde nya attacker mot Gaza, i vad som beskrivs som det hittills dödligaste dygnet i den uppblossade konflikten. Tio människor dödades av israeliska bomber mot ett hus i flyktinglägret Shati. De döda var två kvinnor och deras åtta barn, enligt palestinska sjukvårdare. En fem månader gammal bebis hittades i rasmassorna, skyddad av sin mammas kropp.

Israel uppger att anfallet riktades mot en lägenhet som används av den palestinska islamiströrelsen Hamas som kontrollerar Gaza.

Under eftermiddagen jämnade Israel ett höghus i Gaza med marken. Höghuset rymde flera medieredaktioner, däribland Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira och amerikanska nyhetsbyrån AP. Ägaren till byggnaden fick en timme på sig att evakuera kontoren och bostäderna innan huset sprängdes.

Bombningen fördöms av AP, al-Jazira och AFP. Israel försvarar attacken med att byggnaden användes av Hamas militära underrättelsetjänst. Uppgiften har inte kunnat bekräftas av en oberoende part.

En kvinna boende i mediabyggnaden som bombade på lördagen flyr sitt hem innan bombningen. Israel uppmanade boende att evakuera innan bombningen.

Foto: Hatem Moussa / AP

”Vi bär inte skulden”

Under fredagen kom hoppfulla signaler om att en vapenvila kunde komma under helgen. Men det hoppet grusades något under lördagen när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll ett tv-tal. Där sa han att landet kommer att fortsätta att agera med full styrka i Gaza, och att militäroperationen kommer att fortsätta så länge det är nödvändigt.

– Vi är inte den part som bär skulden för konfrontationen, det gör de som attackerar oss, säger Netanyahu i ett tv-sänt tal på lördagskvällen.

Men nu har USA gett sig in i den uppblossade konflikten. Under lördagen ringde president Joe Biden upp både Netanyahu och den palestinske presidenten på Västbanken, Mahmud Abbas.

För Netanyahu betonade Biden Israels rätt att försvara sig mot raketbeskjutningen, samtidigt som han uttryckte "stor oro" för den senaste tidens våldsamheter mellan judar och araber i israeliska städer, enligt Vita husets hemsida.

I samtalet med Mahmud Abbas, och uppmanade Biden Hamas att upphöra med raketbeskjutningen men de enades i sin oro för civila dödsoffer i våldsamheterna.

Ett intensivt diplomatiskt arbete pågår nu för att försöka trappa ner konflikten. FN:s generalsekreterare har uppmanat parterna att upphöra med våldet och under söndagen kommer även FN:s säkerhetsråd att samlas för att diskutera konflikten. Hittills har de 15 medlemsländerna inte kommit med något gemensamt uttalande om konflikten.

Palestinsk polis vid raserade byggnaden där bland annat nyhetsburån AP har en redaktion.

Foto: Khalil Hamra / AP

Palestinska demonstranter vid Hawarea checkpoint, Västbanken.

Foto: Majdi Mohammed / AP

Tusentals raketer mot Israel

Hamas och andra palestinska grupper fortsätter skjuta raketer över gränsen mot Israel. Omkring 2 300 raketer har avfyrats från Gaza sedan i måndags, av dem har 1 000 skjutits ned av Israel och 380 har slagit ned i Gaza, enligt Israel. Israel uppger sig ha genomfört fler än 1 000 flyg- och artilleriräder mot mål i Gaza under samma tid.

Under veckan som gått har 145 palestinier och 10 israeler dödats, däribland 41 palestinska och två israeliska barn.

Våldsamheterna inleddes i måndags när Hamas och andra palestinska grupper avfyrade raketer mot Israel som hämnd för att israelisk polis gått in i den för muslimer mycket heliga al-Aqsamoskéns område i Jerusalem. Israel svarade då med flygräder och senare under veckan en mycket kraftig beskjutning av mål i Gaza.

Polisen gick in i moskéområdet för att försöka kväsa protester mot avhysningar av palestinska familjer i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Uppröjning i Gaza efter flygattack.

Foto: Mohammed Ali / AP

Israeliska soldater tar skydd efter larm om inkommande raketer från Gaza.

Foto: Tsafrir Abayov / AP

Israel uppmanade boende att evakuera al-Jala tornet innan bombningen.

Foto: Hatem Moussa / AP
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021