KOLLA SJÄLV: Så mycket har IS förlorat

avMartin Schori

1 av 6 | Foto: RODI SAID / Reuters

Terrorsekten IS kontrollerade halva Syrien för bara ett par år sedan.

Nu har man förlorat i princip allt.

Förlusten av Raqqa är ännu ett hårt slag mot terrorsekten, som den senaste tiden tappat enorma landytor och flera viktiga städer i både Irak och Syrien. Nu har man endast kvar fläckar av territorium i båda länderna.

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och nu

IS chockade omvärlden med sin offensiv 2014, då man utnyttjade de kaosartade situationerna i Syrien och Irak – och erövrade stora landområden och städer.

En av de största skalperna var miljonstaden Mosul, som man intog efter att de irakiska regeringsstyrkorna flytt fältet. I oktober 2016 inledde USA-tränade irakiska regeringsstyrkor, uppbackade av amerikanskt bombflyg, kurdiska peshmerga-styrkor och Iranstödda shiamiliser, en offensiv för att ta tillbaka staden. Den 9 juli utropade Iraks premiärminister seger i Mosul.

Den 17 oktober förlorade IS sin viktigaste stad i Syrien, Raqqa, efter att ha blivit utkastade av den USA-stödda milisen SDF, en allians mellan kurder, kristna och sunniaraber.

Men samtidigt har vinsterna kommit med ett enormt högt pris för civilbefolkningen och de som deltagit i striderna på marken. I Mosul beräknar man att Iraks armé förlorat uppemot hälften av sina soldater. Under slaget i Raqqa dog över 3200 personer.

Experter har nu varnat för ett ”IS 2.0”, en plan som de ledande inom IS förberett sig länga för. Läs mer om detta här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Terrorism

Raqqa

Mosul

Irak