KOLLA SJÄLV: Så mycket har IS förlorat

Terrorsekten IS kontrollerade halva Syrien för bara ett par år sedan.

Nu har man förlorat i princip allt.

Förlusten av Raqqa är ännu ett hårt slag mot terrorsekten, som den senaste tiden tappat enorma landytor och flera viktiga städer i både Irak och Syrien. Nu har man endast kvar fläckar av territorium i båda länderna.

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och nu

IS chockade omvärlden med sin offensiv 2014, då man utnyttjade de kaosartade situationerna i Syrien och Irak – och erövrade stora landområden och städer.

En av de största skalperna var miljonstaden Mosul, som man intog efter att de irakiska regeringsstyrkorna flytt fältet. I oktober 2016 inledde USA-tränade irakiska regeringsstyrkor, uppbackade av amerikanskt bombflyg, kurdiska peshmerga-styrkor och Iranstödda shiamiliser, en offensiv för att ta tillbaka staden. Den 9 juli utropade Iraks premiärminister seger i Mosul.

Den 17 oktober förlorade IS sin viktigaste stad i Syrien, Raqqa, efter att ha blivit utkastade av den USA-stödda milisen SDF, en allians mellan kurder, kristna och sunniaraber.

Men samtidigt har vinsterna kommit med ett enormt högt pris för civilbefolkningen och de som deltagit i striderna på marken. I Mosul beräknar man att Iraks armé förlorat uppemot hälften av sina soldater. Under slaget i Raqqa dog över 3200 personer.

Experter har nu varnat för ett ”IS 2.0”, en plan som de ledande inom IS förberett sig länga för. Läs mer om detta här.

Publisert:

LÄS VIDARE