Misstänkt man sågs i trapphus innan Malmömord

TT

Publicerad 2019-04-17

Den 12 december sköts en man i 50-årsåldern ihjäl på Södra Skolgatan i centrala Malmö. Mordet skedde strax före halv nio på morgonen. Arkivbild.

Folk var på väg till jobb och föräldrar lämnade barn till förskolan när den 51-årige mannen sköts ihjäl på öppen gata i Malmö i mitten av december.

Nu söker polisen efter en man som uppehöll sig i ett närliggande trapphus nio dagar tidigare.

– Det är den geografiska närheten och omständigheter kring det som framgår på övervakningsfilmer som gör den här personen intressant, säger kammaråklagare Lars Morand.

Det var många människor i rörelse när 51-åringen på onsdagsmorgonen den 12 december i fjol sköts ihjäl på gatan utanför sin bostad.

– Det sker på morgonen strax före halv nio då offret kommer ut från sin port och han blir kort därefter beskjuten med flera skott. Han avlider kort därefter, säger Lars Morand under en pressträff på Rättscentrum i Malmö.

Söker efter misstänkt man

Polisen vill nu komma i kontakt med en man som ses på övervakningsfilmer i ett närliggande trapphus på Södra Skolgatan nio dagar före mordet. Det rör sig inte om samma trapphus som 51-åringen bodde i.

– Såvitt vi kan bedöma har personen inte någon anknytning till boende i huset och det är hur personen rör på sig i det här trapphuset, säger Morand om varför mannen är intressant för utredningen.

Den mördade mannen är välkänd hos polisen sedan tidigare och han har tidigare varit utsatt för mordförsök. Själv har han genom åren åtalats misstänkt för flera grova brott. För närmare sex år sedan åtalades han exempelvis misstänkt för mord på en 31-årig gängledare på ett taxikontor i Malmö hösten 2011. Bevisen höll dock inte i tingsrätten efter att ett vittne ändrat sig.

Huruvida det finns en koppling mellan mordet på 51-åringen och tidigare utredningar som har rört honom är för tidigt att säga, uppger åklagaren.

Flydde i väntande bil

Kort innan dödsskjutningen sågs offret även med två män ute på gatan. Även dessa män vill polisen komma i kontakt med. Efter mordet flydde gärningsmannen i en väntande flyktbil, som hittades cirka tre kilometer från brottsplatsen i centrala Malmö.

– Det betyder att det finns i vart fall två gärningsmän. I den här flyktbilen har vi säkrat vissa fynd, säger Lars Morand.

Registreringsskyltarna till bilen hade stulits några dagar före mordet och själva bilen stals redan ett år tidigare i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln