Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

Domstol vill släppa mordmisstänkte Tom Hagen

Av: 

TT

NYHETER

Den mordmisstänkte norske miljardären Tom Hagen ska släppas ur häktet, enligt ett domstolsbeslut. Polisen uttrycker sin förvåning över beslutet – och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen.

Hagen, som är en av Norges rikaste män, häktades förra veckan misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord på sin hustru Anne-Elisabeth Hagen, som varit försvunnen sedan hösten 2018.

Nedre Romerike tingsrätt beslutade att Tom Hagen skulle häktas med restriktioner i fyra veckor. Hagen överklagade häktningen, som nu alltså har behandlats av lagmannsretten, Norges motsvarighet till hovrätten.

Enligt rätten finns det inte tillräckligt med bevis som stödjer misstankarna mot Hagen, rapporterar VG.

"Inte överraskad"

– Jag är väl egentligen inte särskilt överraskad. Min uppfattning omedelbart efter gripandet var att detta var svagt, och därmed blev jag inte så överraskad av lagmansrettens beslut, sade Tom Hagens advokat Svein Holden när han mötte medierna utanför Oslo tingsrätt.

Hagen kommer inte att släppas fri omedelbart, då Högsta domstolen först ska hantera ärendet, skriver NTB. Först efter det kan Hagen komma att släppas på fri fot.

Svein Holden anser att bevisningen mot hans klient är alldeles för svag för häktning, men kan inte gå in på detaljer om det då han är bunden av tystnadsplikt.

– Men det övergripande som lagmansretten kom fram till var att bevisen inte räckte till skälig grund för misstanke.

Även Tom Hagen ska ha varit övertygad om att han skulle släppas på fri fot, sade hans advokat.

– Han har egentligen aldrig varit så orolig för sig själv och hur folk uppfattar honom. Han har sagt att "jag är oskyldig, så det kommer inte finnas några bevis mot mig".

Polisen: Överraskade

Svein Holden hoppas nu att polisen riktar sin utredning åt annat håll.

– Jag hoppas att de grundligt utvärderar sin egen ståndpunkt i ljuset av lagmansrettens beslut, och värderar om det kanske är dags att skifta fokus.

Den norska polisen uttryckte sin förvåning över domstolsbeslutet i ett uttalande på torsdagseftermiddagen.

– Vi är överraskade över beslutet. Vi har överklagat lagmansrettens dom till Högsta domstolen, sade polisadvokaten Haris Hrenovica, enligt VG.

Han sade även att polisen noterat att beslutet från rätten inte var enhälligt, skriver NTB.

I början av veckan spärrade polisen av ett stort område kring Tom Hagens hus. Vita tält sattes upp på gårdsplanen framför husets entré och vid en avloppsbrunn, enligt norska medier.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Tom Hagen släpps på fri fot

Polis undersöker Tom Hagens fjällstuga

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

Tom Hagen

Anne-Elisabeth Hagen

NRK

Norge