Studentfirande bara i minsta möjliga format

Av:  TT

Glöm baler, stora fester och studentflak i år. Det är inte aktuellt att lätta på restriktionerna.

Det enda som kan bli aktuellt är betygsutdelning på skolan och små utspring – utan trängsel.

Beskedet lämnades av utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff.

– Det är inte läge att slappna av eller sänka garden. Det är inte en vanlig vårtermin, och kommer inte att vara en vanlig vårtermin, sade Anna Ekström.

Annorlunda studentfirande

Därför blir det också ett "väldigt annorlunda" studentfirande detta år.

– Ni som är elever i gymnasiet, inte minst i årskurs tre, ni kommer att få göra stora uppoffringar. Det kommer inte att bli stora utspring till jublande folkhav med släkt och vänner, det kommer inte att bli stora baler, studentflak och stora fester, sade Ekström.

Betygsutdelning på plats

Men avgångseleverna blir inte helt lottlösa. Johan Carlson säger att avgångsklasserna kan ta emot sina avgångsbetyg på skolan.

– Vi har utrett möjligheten att ändå kunna genomföra någon slags ceremonier vid avslutningen, och bedömer att vissa mindre ceremoniella inslag i samband med gymnasieexamen kan vara möjliga om de anordnas på ett sådant sätt att risken för smittspridningen minimeras, säger Carlson.

Ett utspring i miniformat kan också tillåtas.

– Om skolor arrangerar utspring ska det ske klassvis, en klass i taget eller i mindre grupper. Anhöriga kan möta upp utomhus förutsatt att det inte bildas trängsel, säger han.

Får säga hej då

Sveriges elevkårers ordförande Ebba Kock välkomnar "tydliga besked".

– Jag tror att många kommer att känna, om än kanske en besvikelse över att det inte är som vanligt, en lättnad över att man faktiskt får ta studenten till våren. Någonting som vi har upplevt är att det har varit mycket sorg och besvikelse kring att man riskerar att inte ens få komma tillbaka och säga hej då till sin klass, säger Kock.

TT: Räcker öppningarna för ett riktigt studentfirande?

– Det är klart att alla studenter vill ta studenten precis som vanligt, men det är ett extraordinärt läge som kräver att alla hjälps åt och tar ansvar. Där är jag glad över att vi har hittat en öppning att låta gymnasieeleverna ta studenten, om än i lite annorlunda former.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Ämnen i artikeln