Ilskan bubblar efter polisskjutning i Atlanta

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ben Gray/AP/TT
Polis använder pepparsprej för att skingra demonstranter i staden Atlanta i USA efter dödsskjutningen av den svarte 27-åringen Rayshard Brooks.

Ilskan över ordningsmakternas övervåld mot svarta har fått ytterligare bränsle i USA, där en svart fyrabarnsfar i fredags dödades i samband med ett polisingripande i staden Atlanta.

Protester mot rasism och diskriminering fortsätter att skaka landet.

– Jag vill inte se ytterligare en man död på gatan för att han var full vid en jäkla Wendy's (en snabbmatsrestaurang), säger Kenyah Farley, demonstrant i Atlanta, till tidningen USA Today.

– De dödar oss varenda dag. Inte bara på gatan utan i fängelset också.

Farley deltog i en mindre manifestation i Atlanta, som är delstaten Georgias huvudstad, under natten till måndagen. Ungefär samtidigt slogs det fast i en obduktionsrapport att det var polisens kulor som dödade 27-årige Rayshard Brooks knappt två dygn tidigare.

Tre kulor

Brooks sköts i ryggen av en polisman utanför snabbmatsrestaurangen efter att han testat positivt i en nykterhetskontroll. Skotten föll när han under visst tumult försökte fly från platsen med en av de vita polisernas elchocksvapen som han fått tag på. Enligt videoinspelningar och övervakningskameror avlossades tre kulor mot honom, rapporterar nyhetskanalen CNN som gått igenom filmerna.

Den polis som sköt Brooks har avskedats och Atlantas polischef har avgått. Stadens borgmästare Keisha Lance Bottoms sade under helgen att hon inte anser att fallet krävde bruk av dödligt våld.

Skotten avfyrades mindre än tre veckor efter det uppmärksammade brutala polisingripandet mot den svarte mannen George Floyd i Minneapolis i Minnesota. Den liggande och handfängslade Floyd dog då en polisman pressade sitt knä mot hans nacke i över åtta minuter. Händelsen filmades av en privatperson, spreds i landet och väckte avsky.

Veckor av protester

Sedan dess har debatten om så kallad strukturell rasism inom polisen och rättsväsendet rasat. Protester har hållits i ett stort antal städer – manifestationer som i vissa fall blivit våldsamma och lett till plundringar och kravaller. Rayshard Brooks död spär på dessa spänningar. Under helgen hölls omfattande protester i Atlanta och restaurangen han sköts utanför stacks i brand.

Under måndagen har medborgarrörelsen NAACP kallat till en större manifestation i Atlanta kallad "A March for Georgia".

"Vi marscherar inte enbart i solidaritet utan för varje Georgiabo som fallit offer för polisbrutalitet, rasistisk terrorism, våld och väljarförtryck", heter det i ett uttalande från NAACP.

Under våren har flera andra fall av dödligt våld mot svarta uppmärksammats i USA: I mars sköts akutskjutvårdaren Breonna Taylor till döds av polis i sin lägenhet i Louisville i Kentucky i samband med en narkotikautredning – trots att de misstänkta i utredningen redan hade gripits. Och i februari sköts Ahmaud Arbery ihjäl under en joggingtur i staden Brunswick i Georgia. Detta efter att ha jagats av två vita män som tyckte att han såg ut som någon de misstänkte för en rad inbrott.

Publicerad:

LÄS VIDARE