Vincent van Gogh

Här är konstnärsdetektivens maffiabevis efter van Gogh-stölden

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Van Gogh-målningen ”Parsonage Garden at Nuenen in Spring” stals vid en kupp i våras.

Nu säger sig den kände holländske konstdetektiven Arthur Brand ha bevis för att verket, värderat till 60 miljoner, finns i maffiakretsar.

– Jag har inga tvivel om att det här är den stulna tavlan, säger Brand.

En holländsk konstdetektiv säger att han har lämnat över ett foto som föreställer en stulen van Gogh-tavla till polisen.

Det var på morgonen den 30 mars som fönsterrutan till Singer Laren museum i den holländska staden Laren slogs sönder med en slägga.

När rånaren flydde senare flydde från museet på en motorcykel saknades en tavla från den holländske mästaren med ett öra – Vincent van Gogh.

Tavlan ”Parsonage Garden at Nuenen in Spring”.
Tavlan ”Parsonage Garden at Nuenen in Spring”.

Värd 60 miljoner

Den stulna tavlan heter ”Parsonage Garden at Nuenen in Spring” och är värderad till nästan 60 miljoner kronor.

Men nu säger den kände konstdetektiven, Arthur Brand, att tavlan fortfarande existerar men att rånarna nu försöker hitta en säljare inom maffian.

Enligt Brand är det vanligt att stulna konstverk förstörs då det ofta är svårt att hitta köpare till stulna, kända, konstverk.

Journalister utanför Singer Laren museet.

Letar köpare i den under världen

Det är The Guardian som rapporterar om händelsen och enligt tidningen ska Arthur Brand kommit över ett fotografi av tavlan när den ligger bredvid ett nummer av New York Times, från samma dag som tavlan stals.

– Jag har inga tvivel om att det här är den stulna tavlan. Det kan vara så att de försöker hitta en köpare inom den under världen, säger Brand till AFP, enligt tidningen.

Bilden som ska föreställa den stulna tavlan.

Fotografiet är överlämnat till den holländska polisen som just nu utreder konststölden. Till The Guardian bekräftar den holländska polisen att Arthur Brands fotografi finns med i utredningen.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Vincent van Gogh

Brott

Konst