Tåg i krock med flera kor – helt stopp i trafiken

avMichael Toll

Ett tåg har krockat med ett antal kor mellan Säffle och Åmål. 

Inga tåg kan passera olycksplatsen. 

– Exakt hur många kor det rör sig om vet jag inte. Men tåget har slagits sönder i fronten, säger Benny Josefsson på Trafikverkets pressjour.  

Det krockade tåget står med skador på en sträcka där det inte kan passera andra tåg. Prognosen är enligt Trafikverket att trafiken tidigast kan dra igång igen klockan 18 på onsdagen.  Det är sträckan Karlstad – Göteborg som berörs. 

Enligt polisen rör det sig om 10–15 kor som har drabbats.

– Tåget har spårat ur och det ligger ett antal kor fastklämda under. Vi har kontaktat jägare som ska hjälpa djurägaren att avliva ett antal skadade kor, säger Mats Öhman vid polisen region Bergslagen. 

”Syntes väldigt många delar”

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en ”fruktansvärd stank” ombord på tåget. En resenär såg djurdelar flyga förbi och trodde först att det var en älg som blivit påkörd.

– Men sedan syntes väldigt många delar och det var uppenbart att det var många kor som tåget krockat med, säger en person till Aftonbladet.

Ersättningsbussar har beställts fram till de cirka 50 resenärerna som just nu befinner sig på det stillastående tåget, som senare ska bärgas från platsen.

För andra tågresenärer som drabbas blir det ersättningstrafik med buss.

Det finns ingen misstanke om brott. 

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Arkivbild.
ARTIKELN HANDLAR OM

Säffle

Åmål

Tågtrafik

Kor