Tre av tio svenskar rädda för coronavirus utomlands

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre av tio svenskar är rädda för att resa utomlands på grund av coronaviruset, enligt Aftonbladet/Demoskop.

En rädsla som kan påverka resmönstren i sommar, enligt opinionschef Peter Santesson:

– Det räcker att en i familjen oroar sig för att hela familjens resplaner ska ändras.

Aftonbladet/Demoskops intervjuer med 1 008 svenskar den 7 februari visar att bara en av fem (20 procent) känner en allmän oro för coronaviruset.

Den låga siffran kan bero på att många känner sig säkra på att viruset inte ska nå Sverige. När det gäller att utlandsresor är rädslan större. 30 procent är ganska eller mycket rädda för att resa utanför Sveriges gränser på grund av coronaviruset.

– Det är en så pass utbredd rädsla att det borde kunna ge avtryck i semestermönstren den här sommaren. Man kan tänka sig ett uppsving för semestrar i Sverige och vid Medelhavet, snarare än Thailandssemestrar, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson.

Många uppger att de hellre semestrar vid medelhavet än i Thailand, på grund av coronaviruset.
Många uppger att de hellre semestrar vid medelhavet än i Thailand, på grund av coronaviruset.

Resebolagen TUI och Apollo har inte sett någon avmattning i resebokningarna än. När det gäller risken för minskat resande längre fram är den svår att sia om, enligt TUI:s pressjour Annika Nilsson.

– Det är svårt att kommentera i nuläget. Vi följer utvecklingen. Men som läget är nu har vi inte sett någon minskad efterfrågan på resor.

Oron för att resa utomlands på grund av coronaviruset skiljer sig markant mellan olika generationer. Bland de svarande upp till 29 års ålder är bara 21 procent oroliga, mot 41 procent bland pensionärerna.

– Pensionärerna tillhör riskgruppen för den här typen av sjukdomar. Yngre är inte lika oroliga för risker, säger Peter Santesson.

Demoskops undersökning visar också att allmänheten har relativt gott förtroende för hur svenska myndigheter hanterar risken för ett utbrott av coronavirus. Det visar sig att 60 procent har ganska eller mycket stort förtroende för myndigheternas insats.

23 procent har ganska eller mycket litet förtroende för myndigheterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE