Flera åtalas för romansbedrägeri – påstod sig vara FN-läkare

Reporter: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: COLORBOX

Tre kvinnor och en man har åtalats för bedrägerier mot tre kvinnor varav en i Österrike.

Mannen som är hemmahörande i Malmö påstod sig vara en svensk FN-läkare – som de lurade kvinnorna trodde sig ha en relation med.

Kvinnan i Österrike har lurats på 750 000 kronor, uppger Kvällsposten.

Allt började med att den falske svenske FN-läkaren kontaktade kvinnan som bor i ÖsterrikeFacebook. Han ska bland annat ha uppgett att han var ortoped och tjänstgjorde för FN i krisområden. Kvinnan, ska enligt polisen i Österrike, förälskat sig i bedragaren och när denne snart påstod sig ha hamnat i knipa och behövde pengar ställde hon upp med lån och använde sina besparingar.

Pengarna ska dock inte ha gått till att hjälpa en FN-läkare i kris. I stället ska de ha hamnat i Malmö, hos två kvinnor och en man i 50-årsåldern.

Enligt Kvällspressen ska en av kvinnorna bland annat ha köpt möbler för pengarna.

På ett liknande sätt lurades även en svensk kvinna i 70-årsåldern att skicka pengar – då till en till en man som påstod sig vara FN-soldat i Afghanistan. Kvinnan överförde 250 000 kronor, för att hjälpa FN-soldaten – men pengarna gick istället direkt till bankkonton i Malmö, tillhörande en av de tre åtalade kvinnorna.

En tredje kvinna har lurats att betala sammanlagt 192 000 kronor.

Nu åtalas fem personer för grovt penningtvättsbrott och för att ha tagit emot totalt cirka 2,1 miljoner kronor från de tre kvinnorna.

Mannen som sitter häktad, nekar till brott, liksom en av kvinnorna. Den andra kvinnan ska ha erkänt vissa omständigheter.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: