Linde möter Lavrov: Viktigt med nära kontakt

Av:  TT

Konflikter i världen, handel och ökat samarbete i Arktis. Det är frågor som utrikesminister Ann Linde vill diskutera med sin ryske motpart Sergej Lavrov. Men hon kommer också att kritisera Rysslands agerande i Ukraina.

När utrikesminister Ann Linde (S) på tisdag reser till Moskva är det första gången som hon i egenskap av utrikesminister träffar sin ryske motpart Sergej Lavrov för ett längre bilateralt möte. Men de sågs redan i december, då de satt ner tillsammans en kortare stund i samband med OSSE:s ministerrådsmöte i Bratislava.

– Det är viktigt för vår säkerhet att vi har en nära kontakt. Och vi har många frågor att diskutera, säger Linde.

God stämning

Det har gnisslat ordentligt i de rysk-svenska relationerna under senare år – i synnerhet efter Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, som följdes av sanktioner från väst. Men under decembermötet i Bratislava var stämningen "faktiskt väldigt bra", enligt Linde.

– Lavrov är en av de mest erfarna utrikesministrarna i världen. Han är känd för att vara tuff och slåss för Rysslands politik fullt ut. Men jag menar att det är fullt möjligt att ha en bra och konstruktiv dialog med Ryssland, oavsett.

Sverige driver en så kallad tvåspårspolitik, där man dels vill framföra kritik men också samarbeta kring frågor som rör svenska intressen. När Lindes företrädare Margot Wallström träffade Lavrov för första gången på två år 2017 konstaterade man efteråt att relationerna inte var på topp, men de båda ministrarna hade ändå två möten till bara under samma år.

– Vi kommer självklart att diskutera frågor där vi inte är överens. Sverige anser att Ryssland bryter mot folkrätten i och med annekteringen av Krim. Vi vill inte att sanktionerna ska mjukas upp innan alla delar av Minskavtalet har uppfyllts, säger Linde.

– Jag kommer också att ta upp vikten av hbtq-personers och kvinnors mänskliga rättigheter.

Bland de områden där Sverige och Ryssland har gemensamma intressen finns bland annat klimat och handel.

– Vi vill ha kontakter och samarbeten på alla områden som vi kan. Det finns mycket mer att göra när det gäller handel, klimat och samarbetet i Arktis till exempel.

Blomma till Nemtsov

Förutom mötet med Lavrov ska den svenska delegationen träffa universitetsstudenter och representanter från civilsamhällesorganisationer och oppositionen. Ann Linde kommer också att lägga ner en blomma på den plats nära Kreml i Moskva där oppositionspolitikern Boris Nemtsov sköts ihjäl i februari 2015.

– Vi var politiska vänner och genomförde seminarier tillsammans, så det känns viktigt att göra.

Publisert:

LÄS VIDARE