Miljoner till kontroll av trängsel på krogar

Av:  TT

Kommunerna får ansvaret för att se till att krogar följer coronarestriktionerna. Arkivbild.
Kommunerna får ansvaret för att se till att krogar följer coronarestriktionerna. Arkivbild.

Landets kommuner får dela på 75 miljoner kronor för att kontrollera serveringar, uppger Socialdepartementet i ett pressutskick. Pengarna betalas ut med anledning av den nya lag som börjar gälla 1 juli och som innebär att kommunerna tar över ansvaret för att se till att landets krogar, kaféer och restauranger följer gällande restriktioner för att förhindra spridning av coronaviruset.

Barer, kaféer och restauranger måste begränsa antalet gäster och se till att de håller tillräckligt avstånd från varandra. Tidigare var det regionernas smittskyddsläkare som var ytterst ansvariga för tillsynen.

– Vi kommer kunna både förelägga med och utan viten, och vi kan fatta beslut om en eventuell stängning. Vi får kortare ledtider, vi behöver inte föra dialog med smittskyddsläkare, vi kan fatta besluten själva, säger Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborg, till Sveriges Radio Ekot.

Regionerna, som ska bistå med smittskyddskompetens vid behov, tilldelas samtidigt 5,5 miljoner kronor av potten, medan länsstyrelserna ska bidra med stöd och tilldelas 1,5 miljoner.

Lagen gäller fram till årsskiftet.

Publisert: