Brottsmisstänkt fick sköta spädbarn

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Mamman misstänks för att skada sitt spädbarn. Trots det lät kommunen mamman och barnet bo tillsammans på ett HVB-hem. Arkivbild.

En mamma misstänkt för synnerligen grov misshandel av sitt spädbarn placerades av kommunens socialtjänst på ett HVB-hem tillsammans med barnet, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Åklagaren bestämde sig för att anhålla kvinnan för att skydda barnet.

Åklagaren misstänker att kvinnan lider av det ovanliga Münchhausensyndrom genom ombud (Münchhausen by proxy) som innebär att hon medvetet gör sitt barn sjukt.

Kvinnan sökte vård då pojken, bara några veckor gammal, led av livshotande diarréer och svåra smärtor. När vårdpersonalen inte hittade någon förklaring började misstankarna riktas mot mamman. Polisanmälan gjordes och kvinnan förbjöds att vara på sjukhuset. En vakt sattes ut för att skydda barnet, och han tillfrisknade därefter snabbt.

Köpte laxermedel

Trots misstankarna mot henne placerade kommunens socialtjänst de två på ett HVB-hem sedan barnet hade skrivits ut.

– Den 2 november ringde polisen till mig och berättade att de nu kunde visa att kvinnan hade gjort flera stora inköp av laxermedel samtidigt som pojken vårdades för svåra diarréer. Och eftersom kvinnan var på fri fot, undrade jag då var barnet var. Och då fick vi klart för oss att hon hade hand om barnet, att de befann sig tillsammans på ett HVB-hem, säger åklagaren Ingegerd Jigin till tidningen.

Åklagaren beslutade sig då för att anhålla kvinnan för att skydda spädbarnet.

"Kan utredas"

När en orosanmälan görs så ska en första bedömning göras om det finns akut behov av skydd. I det här fallet gjordes anmälan då pojken låg på sjukhus och då bedömde socialtjänsten att han redan var skyddad.

Socialnämndens ordförande i den aktuella Blekingekommunen hänvisar till sekretess och kommenterar inte det enskilda fallet, men kommenterar att orosanmälningar ofta inte är glasklara och att tvångsomhändertagande av barn ofta blir anmälda.

På ett HVB-hem kan placeringar göras medan en situation utreds, men en sådan kan ta uppemot fyra månader.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM