Löfven lovar stöd i arbetet mot kärnvapen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sveriges ambassad i Seoul
Under besöket i Sydkorea har statsminister Stefan Löfven utsetts till hedersmedborgare i Seoul. Här med Seouls borgmästare Park Won-Soon. "Det är en ära", säger Stefan Löfven.

Som första svenska statsminister är Stefan Löfven inbjuden att tala inför Sydkoreas nationalförsamling. Något bara fem utländska ledare tidigare har gjort.

Inför nationalförsamlingen säger Stefan Löfven att det är en prioritet att fortsätta arbeta för kärnvapennedrustning.

– Vi kommer att fortsätta att erbjuda vårt diplomatiska stöd, säger Stefan Löfven.

– Vi är övertygade om att kärnvapennedrustningen är en förutsättning för fred på den koreanska halvön.

Statsministern har inför talet haft ett möte med Sydkoreas talman Moon Hee-Sang.

Starka vänskapsband

Stefan Löfven uttrycker i talet beundran över att Sydkorea har utvecklats från ett land sargat av krig och i stor fattigdom till en demokrati och en av världens största ekonomier.

– Jag är säker på att det kräver stor tillit och självklart hårt arbete, säger han i talet som också livesänds i sydkoreansk tv.

Löfven drar också en parallell till den svenska modellen och säger att tillit, enligt honom, varit en viktig faktor i utvecklingen av den.

– Jag tror att en politikers viktigaste uppgift att inbringa framtidstro.

Ett tema för talet är hur vänskapen mellan Sydkorea och Sverige växt fram. Bland annat nämner Löfven att Sverige var först med att etablera ett sjukhus i Sydkorea efter Koreakriget. Fler än 1 000 svenskar arbetade på sjukhuset och tog hand om över två miljoner patienter genom åren.

– Man kan säga att det var starten på vår nära relation. Men i dag är vi sammanlänkade på många fler sätt, säger Stefan Löfven.

Hedersmedborgare

Tidigare under besöket har Stefan Löfven utsetts till hedersmedborgare i landets huvudstad Seoul.

Drygt 150 utländska personer, varav sju svenskar, har ett sådant hedersmedborgarskap. Den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson är också hedersmedborgare i Seoul.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM