Nya riktlinjer – igångsättning redan vecka 41

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

En uppmärksammad studie kunde påvisa ett samband mellan dödföddhet och sena igångsättningar. Nu föreslår en expertgrupp att gravida kvinnor som gått över tiden ska erbjudas igångsättning av förlossning redan i vecka 41.

En graviditet varar normalt i cirka 40 veckor. Men en mindre andel av kvinnorna, runt 20 procent, går över tiden och är gravida längre än så.

I dag erbjuder sjukvården dem att starta förlossningen när de har gått två veckor över tiden, i vecka 42. Men en nyligen publicerad studie visar att barn som föds i vecka 42 löper högre risk att dö än de barn som föds den föregående veckan.

Foto: Åserud, Lise
Nya riktlinjer ska tas fram för sena igångsättningar vid graviditet. Arkivbild.

Bra underlag

Det vetenskapliga underlaget är så tungt att förändring måste ske, anser Anna Hagman, överläkare i obstretik. Enligt de nya riktlinjerna ska sjukvården i stället erbjuda blivande mammor igångsättning av födseln i vecka 41, något som TV4 Nyheterna var först att rapportera om.

– Vi hoppas att vi kan presentera nya rekommendationer i början av nästa år (31 januari). Sedan är det upp till varje verksamhetschef för förlossningsenheten att genomföra en förändring utifrån de resurserna man har, säger Anna Hagman, som leder den grupp som ska föreslå förändringarna, till TT.

En resursfråga

TT: Kommer sjukhusen att följa riktlinjerna?

– Det är en resursfråga för verksamheten. Det kräver extra utrymme för förlossningen och det kräver extra personal att införa denna förändring. Vilket naturligtvis är ganska svårt i det tajta ekonomiska läge som hela sjukvården befinner sig i.

– Vi vill att det ska vara förankrat i alla delar av landet. Det är olika förutsättningar för olika kliniker beroende på om det är glesbygd eller tätort.

I dag erbjuder sjukhus i två regioner blivande mammor igångsättning i vecka 41. Falu lasarett var först med att ändra rutinerna, följt av Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg erbjuder inte gravida kvinnor att starta förlossningen före vecka 42, men nekar inte heller dem som kräver tidigare igångsättning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala