Venezuelas opposition rasar mot talmanskupp

avTT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Matias Delacroix
Parlamentarikern Luis Parra utropar sig till talman på bekostnad av oppositionsledaren och rivalen Juan Guaidó.

En parlamentarisk kupp. Så beskriver oppositionen i Venezuela söndagens händelser i nationalförsamlingen. Plötsligt var inte oppositionsledaren Juan Guaidó talman längre. En rival tog självmant på sig uppdraget under suspekta omständigheter.

Venezuelas regering, ledd av president Nicolás Maduro, har spelat ut ett nytt drag mot oppositionen. Det tillkännagavs på söndagen att parlamentsledamoten Luis Parra har tagit över som talman.

Oppositionen hade räknat med att återvälja Guaidó till ämbetet. Men polisstyrkor satte upp barrikader för att hindra Guaidó och andra oppositionella parlamentariker från att ta sig in till nationalförsamlingen.

På bilder syntes hur Guadió stångades mot en vägg av sköldar utan att släppas igenom.

Använde megafon

Polisens agerande innebar att antal närvarande ledamöter blev för få för att formellt kunna besluta om en ny talman.

Det stoppade inte Parra från att låta sig sväras in som talman. Med en minikopia av Venezuelas konstitution i handen riktade han sig via megafon till församlingen, där det stundtals var oroligt; en del oppositionella – och upprörda – ledamöter var ändå på plats.

Parra uteslöts nyligen ur oppositionspartiet Primero Justicia (Först rättvisa) på grund av korruptionsanklagelser, som han förnekar.

På Twitter kommenterade Guadió söndagens händelser: "I dag har de som hjälpt till att förhindra den lagliga installationen av Venezuelas parlament omvandlat sig till diktaturens medbrottslingar och till dem som förtrycker det venezuelanska folket."

Hårdare grepp

I januari 2019 utropade Guaidó sig själv till president. Enligt honom var omvalet av Maduro till presidentposten 2018 inte legitimt på grund av valfusk.

I en tillspetsad maktkamp bad Guaidó militären om hjälp att störta Maduro, men blev inte bönhörd. Inte heller hans försök att få in mat och mediciner till den nödlidande befolkningen i det ekonomiskt totalt havererade landet lyckades på grund av Maduro-trogen militär och polis.

Guaidó har erkänts som interimspresident av över 50 länder, däribland USA, och innehaft posten som talman under det senast året. Men den allt mer auktoritäre Maduro kramare bara hårdare om makten – vilket söndagens utveckling är ett kvitto på.

Publicerad: