Coronapandemin

Larmet från Nya Zeeland: Coronasmittan är tillbaka

Var virusfritt under 102 dagar

Av: 

Christina Nordh

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Adern.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Adern.

NYHETER

102 dagar utan coronavirus, sedan kom det tillbaka.

Nu har antalet smittade i Nya Zeeland ökat till 30.

– Smittan kommer att öka innan den minskar. Och den kommer att fortsätta vara kopplad till skolor, kyrkor och sociala samlingar precis som den gjort hittills, säger premiärminister Jacinda Ardern.

I söndags hade det gått 100 dagar sedan Nya Zeeland fått bukt med coronaviruset. Inte ett enda fall inrapporterades.

Ett par dagar senare började smittan spridas igen. I ett försök att få stopp på viruset har premiärminister Jacinda Ardern satt Auckland i karantän. I första hand till den 26 augusti.

Just nu ligger åtgärderna på nivå 3 i staden, vilket innebär att invånarna ska stanna hemma större delen av tiden. I resten av landet ligger nivån på 2.

Sjuka isoleras

Vid den tidigare hårda nedstängningen av landet låg nivån på 4 under fem veckor. Den nuvarande nedstängningen ska ge myndigheterna tid att ta hand om de smittade och isolera dem.

– Tillsammans har vi gjort oss av med covid-19 förut. Vi har lyckats stänga viruset ute i 102 dagar, längre än något annat land, säger Ardern till The Sun.

Fyra av de smittade är medlemmar av en familj i Auckland. Ingen av dem hade varit utomlands.

Hälsominister Chris Hipkins är dock inte oroad.

– Alla fall hittills har koppling till varandra, de är alla en del av ett Aucklandbaserat kluster, det är goda nyheter, säger han.

Två av de nya fallen är i staden Tokoroa, drygt 20 mil söder om Auckland. Men det kan snabbt bli fler. 300 kyrkobesökare i Tokoroa har uppmanats att testa sig efter att en familj i församlingen testat positivt för coronaviruset.

Undersöker fryst mat

Nu undersöker hälsomyndigheterna möjligheten om viruset har överlevt i lådor med fryst mat som kommit från utlandet och sedan smittat arbetare i Nya Zeeland, trots att det låter otroligt.  Flera anställda vid en lagerlokal för mat i Mt Wellington har smittats. 

Både norr och söder om Auckland är poliskontroller på plats för att ingen ska ta sig in eller ut ur staden, skriver Newshub.

Enligt New Zealand Herald fanns det fredag kväll svensk tid 49 aktiva coronafall i landet .

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Auckland

Wellington

Nya Zeeland