Nyheter

Larm: Värre psykisk ohälsa under pandemin

Av: 

TT

Isolering, sämre ekonomi och färre kontakter med vården pekas ut som orsaker till att tillståndet för personer som sedan tidigare lider av psykisk ohälsa riskerar att förvärras, enligt RSMH. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

NYHETER

Coronapandemin slår hårt mot personer som mår psykiskt dåligt. Ökad isolering, sämre ekonomi och informationsöverflöd är riskfaktorer.

Redan i dag finns tecken på att personer med psykisk ohälsa drabbats svårt av pandemin, enligt Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) som har gjort en rundringning till sina lokalföreningar. Förbundet har 7 000 medlemmar med erfarenhet av psykisk ohälsa.

– En del har inte kunnat gå till sin ordinarie psykiater för att man inte har vågat gå ut på grund av covid-19. Och det innebär att vi kommer att få se fler som önskar att ta sina liv för man kan inte se någon ände på eländet, säger Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande för RSMH, till Sveriges Radio Ekot.

Folkhälsomyndighetens larm

Flera internationella studier tyder också på ökad psykisk ohälsa till följd av pandemin. Folkhälsomyndigheten menar att den psykiska hälsan förvärrats, efter att ha granskat 14 studier.

I myndighetens genomgång står bland annat att informationsöverflöd och brist på tillförlitlig information kan bidra till stress, ångest och depression. Ingen av studierna kommer dock från Sverige, och Folkhälsomyndigheten flaggar för att resultaten ska tolkas med försiktighet då de flesta är av låg kvalitet.

Svårt att möta behov

Runt om i Sverige försöker kommuner och regioner att anpassa sig till behoven när fler mår dåligt, men det kommer att bli svårt att möta kraven, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Jag tror att det här kommer att bli en större påfrestning på våra system än vad vi tidigare haft. Och personer som inte tidigare efterfrågat stöd för psykiatriska tillstånd som nu kommer att göra det, säger Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor, på SKR.

PODD Så nära är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: