Vännen försökte tipsa polisen under flera år

Daniel Nyqvist pratade om att döda redan som nioåring

Polisen kontaktades redan för fem år sedan om Daniel Nyqvist.

En barndomsvän tyckte han var lik polisens fantombild och bar en liknande mössa.

I polisförhör vittnar vännen om Nyqvists fascination för våld och knivar – och att han redan som nioåring pratade om att döda.

– Det är en fruktansvärt sorglig historia, säger vännen till Aftonbladet.

Polisen fick in ett tips om Daniel Nyqvist i mitten av januari i år. Tipset kom från en barndomsvän som kände Nyqvist mycket väl när de båda gick i låg- och mellanstadiet.

Barndomsvännen tyckte att Nyqvist var lik personen på polisens fantombild. Han drog sig också till minnes att Nyqvist hade en likadan mössa som den gärningsmannen lämnat efter sig, och som media publicerat en bild på.

Daniel Nyqvist.
Daniel Nyqvist.
Bilden visar var offren hittades.
Bilden visar var offren hittades.

– Jag har ringt tre gånger sammanlagt. Nu i januari insisterade jag på att få prata med spaningsledaren, säger barndomsvännen till Aftonbladet.

”Saknade empati”

Mannens bild av Nyqvist som barn är tudelad. Å ena sidan var han vänlig och tog parti för den som blev mobbad. Å andra sidan hade han en speciell relation till våld och saknade empati.

I polisförhör berättar barndomsvännen att Nyqvist fick lov att kolla på våldsfilm redan som sexåring. Nyqvist hade också en fascination för knivar och ska ha haft flera stycken hemma.

Kniven som användes vid morden.
Kniven som användes vid morden.

Mådde illa

Mannen minns att Nyqvist en gång uttryckt ”undrar hur det skulle vara att döda någon?”. De båda var då i nio- eller tioårsåldern, än i dag minns vännen att han tyckte det var konstigt, och till och med mådde illa av händelsen.

När Aftonbladet når barndomsvännen vill han tona ner Nyqvists intresse för våld.

– Det var inte extremt. Många killar i den åldern tycker att knivar är spännande. Vi i bekantskapskretsen reagerade mer på att han tittade på grövre våldsfilmer än andra. Det kan man å andra sidan göra utan att bli en mördare, säger han.

Drack på dagen

Han berättar att Nyqvist i tonåren drog sig undan. I gymnasiet började han ”supa hårt”. Men istället för att vara ute och träffa tjejer, som barndomsvännen, satt han hemma i sitt pojkrum.

Sista gången han såg honom var omkring 2002 då de båda hade tagit studenten.

– Han var så illa däran då. Min kompis som jag hängde med när jag var liten fanns inte längre kvar. Han drack mycket och var ofta full. De få gånger vi åkte hem till honom och säga hej var han nästan alltid dragen, även mitt på dagen. 

Vad det något som hade hänt i hans liv?

– Jag vet inte.

Hur känner du idag?

– Jag är ledsen mer än något annat. Jag minns honom som väldigt snäll. En person som stod upp för andra. Samtidigt är jag ju lättad att mördaren har åkt fast.

Försökte nå polisen flera gånger

I förhör säger barndomsvännen att han flera gånger har försökt få kontakt med polisen för att tipsa om Nyqvist.

Vid ett tillfälle för fem år sedan ska han ha ha bett om att bli kopplad direkt till den utredare som hade hand om mordutredningen. Enligt förhöret blev han då också framkopplad.

– Det stämmer inte. Jag fick aldrig prata med polisen. Jag vet heller inte om det hade spelat någon roll för utredningen, säger mannen till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE