Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Hultqvist vill vänta med försvarets penganivå

Uppdaterad 2019-05-10 | Publicerad 2019-05-09

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill vänta åtminstone till slutet av året med att ge besked om hur mycket pengar som ska satsas på försvaret från 2021.

Ett eventuellt förslag om nivå från försvarsberedningen avgör inte saken, mer underlag måste till, enligt Hultqvist.

– Vi står bakom ett starkare försvar, vi står bakom mer pengar till försvaret, framhåller dock Peter Hultqvist om sin egen och Socialdemokraternas hållning, till journalister efter en frågestund i riksdagen

Men han vill, understryker han, vänta med att tala om hur många miljarder mer försvaret bör få. Innan regeringen kan säga bu eller bä till förslag från försvarsberedningen måste mer underlag än dess rapport, som ska läggas fram nästa den 14 maj, finnas.

Kritiska förhandlingar

Enligt flera källor är försvarsberedningen inne i ett kritiskt förhandlingsskede och borgerliga partier har varnat för att den kan spricka. Anledningen uppges vara att Socialdemokraterna och regeringen fem i tolv har slängt in budskap som, enkelt uttryckt, tolkas som orimliga ekonomiska restriktioner.

Beredningen antas diskutera en kostnad för försvaret som motsvarar över 80 miljarder kronor och cirka 1,5–1,6 procent av BNP 2025. Men den nivån vill försvarsministern inte binda sig för nu.

I beredningen sitter företrädare för samtliga riksdagspartier och uppgiften är att föreslå försvarets inriktning och omfattning för de fem åren 2021–2025.

Hultqvist och S vill också att Försvarsmakten, Försvarets materielverk och andra berörda myndigheter ska få yttra sig om beredningens förslag och dess ekonomiska konsekvenser och effekter på verksamheten.

Vill ha mer

– När vi ska sätta ner foten om nivån menar vi att det är bra om vi får in de här yttrandena så att vi har ett så solitt underlag som möjligt att ta ställning till, säger Hultqvist som räknar med att det kan ta ett halvår, fram till slutet av året, innan regeringen vet var nivån bör ligga.

Det är inte givet att regering och riksdag rakt av köper en berednings förslag om pengar och utformning av försvaret. Men arbetet partierna gör i beredningen är en viktig grund när regeringen arbetar fram en proposition och riksdagen sedan fattar beslut. Det kanske viktigaste syftet med försvarsberedningen är att se till att det finns ett brett stöd i riksdagen för förslag som tas fram.