Kriminalvårdare frias för Laxå-rymning

Kristofers Kastellanoss rymde från fångtransport

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde skolös och iförd handfängsel från en fångtransport i Laxå förra sommaren.

Den kriminalvårdare som blev akut kissnödig innan rymningen åtalades för tjänstefel.

Nu frias transportledaren av Örebro tingsrätt.

Kristofers Kastellanoss – dömd till 14 års fängelse för ett knivmord i Tullinge 2017 – hade genomgått en rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg och transporterades tillbaka till häktet i Sala när han rymde den 12 juli.

Vid Finnerödja i Laxå kommun blev mannen som var transportledare kissnödig. Utan att kontakta transportledningen beslöt de tre kriminalvårdarna i bilen att göra ett oplanerat stopp på E20 för att få en kisspaus.

Tog upp jakten – i 250 meter

När sidodörren var öppen trängde Kristofers Kastellanoss sig ut och sprang i väg.

Transportledaren tog tillsammans med en av de andra kriminalvårdarna upp jakten på mördaren. Men efter 250 meter gav kriminalvårdarna upp jakten då de inte orkade längre.

Åklagaren ansåg att mannen brustit i sitt ansvar som transportledare och väckte åtal för tjänstefel.

Ogillar åtalet

Men tingsrätten väljer nu att ogilla åtalet och helt fria mannen.

”Huvudsakligen till följd av att tingsrätten bedömt att tjänstemannen i den rådande situationen av akut kissnödighet var förhindrad att axla ansvaret som transportledare. Enligt Kriminalvårdens rutiner ska transportledarens uppgifter och ansvar vid sådan akut frånvaro övertas av annan tjänsteman i transportlaget”, skriver Örebro tingsrätt i ett pressmeddelande.

1 av 4
Enligt utredningen ser de två fångvaktarna den förrymde fången på ängen, men upphör jakten eftersom den ena har drabbats av mjölksyra och den andra blev rädd.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM