Saudiarabien

Rebeller anklagas för att lägga beslag på mat

Av: 

TT

Matleveranser från WFP i Jemen i september i fjol. Arkivbild.
Matleveranser från WFP i Jemen i september i fjol. Arkivbild.

NYHETER

FN:s livsmedelsprogram (WFP) avbryter delar av sin verksamhet i områden som kontrolleras av de Iranstödda Huthirebellerna.

Orsaken är att rebellerna lägger sig i vilka som får livsmedlen samt själva lägger beslag på maten vilket drabbar de mest behövande.

Beslutet om att frysa delar av verksamheten togs enligt ett uttalande från WFP sedan långa förhandlingar gått i stå om att "införa kontroller för att förhindra avledningen av mat" bort från grupper av människor som behöver den bäst. WFP tillägger att det finns personer som försöker göra vinst genom att snylta på de mest utsatta.

Åtgärden är ovanlig för FN-programmet, som i dag bistår cirka tio miljoner människor i Jemen med mat. Beslutet påverkar främst cirka 850 000 invånare i och omkring huvudstaden Sanaa.

"Är hotade"

Men åtgärderna för att hjälpa undernärda barn samt gravida och ammande kvinnor kommer inte att påverkas.

"Integriteten för våra operationer är hotade och vårt ansvar gentemot de vi hjälper har undergrävts", skriver WFP.

Organisationen säger att försöken att förhandla med lokala myndigheter fortsätter och att verksamheten kommer att återupptas så fort en överenskommelse har slutits.

Två attacker

Rebellerna uppger att de avfyrat en projektil mot en avsaltningsanläggning i provinsen Jizan i sydvästra Saudiarabien. Projektilen träffade anläggningen i området al-Shuqaiq sent på onsdagen, uppger den saudiskledda militära allians som stöder Jemens regeringsstyrkor och strider mot rebellerna. Inga skador har rapporterats.

Rebellerna meddelade också på onsdagen att de attackerat en kraftverksanläggning i al-Shuqaiq med en kryssningsrobot. En mindre brand uppstod men inga andra skador, enligt alliansen.

En uppgörelse om eldupphör som slöts i Sverige i vintras väckte hopp, men de båda sidorna beskyller varandra för ständiga brott mot överenskommelsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Huthi: Vi har attackerat kraftverk i Saudi

ÄMNEN I ARTIKELN

Saudiarabien

Jemen