SD utesluter fyra medlemmar i Stockholm

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna utesluter fyra av sina medlemmar i Stockholm.

Bakgrunden är Aftonbladets program 200 sekunders avslöjande om SD-toppen Peter Wallmarks dubbla ersättningar.

– Det är en fars, ett skämt, en helt felaktig uteslutning, säger en av medlemmarna, Björn Larsson.

Här kan du se 200 sekunder – Dubbla stolar

Det rör sig om tre ordinarie ledamöter och en ersättare i Stockholms kommunfullmäktige. Medlemmarna – Jeanette Malmström, Joakim Hedelin och Björn Larsson och Mona Wallsén – har som Aftonbladet tidigare rapporterat om varit under utredning av partiet under de senaste månaderna.

”Vi kan bekräfta att de fyra ledamöterna som varit under utredning nu blivit uteslutna. Det innebär att de inte längre representerar Sverigedemokraterna i stadshuset eller partiet i stort. I övrigt omfattas ärendet av sekretess, något vi inte avser bryta”, skriver Christian Krappedal, pressekreterare på Sverigedemokraterna, i ett mejl.

Bakgrunden kring uteslutningarna är Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunders granskning av Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Utöver sitt arvode som gruppledare har han anställt sig själv som politisk sekreterare, visar granskningen. På så sätt har han fått nästan 100 000 kronor varje månad i ersättning från kommunen för sina olika uppdrag.

Peter Wallmark.
Foto: AFTONBLADET TV
Peter Wallmark.

”Det är tunt”

Avslöjandet har lett till en politisk strid inom partiet där de fyra nu uteslutna medlemmarna har kritiserat Peter Wallmark.

Björn Larsson, en av de uteslutna medlemmarna, anser att det hela sker på ”mer eller mindre ingen bevisföring”.

– Det är tunt, säger han.

Han förklarar att de berörda medlemmar hade kallat till ett möte för att avsätta Peter Wallmark som gruppledare och att man hade majoritet. Kort efter att Aftonbladet skrivit om riksdagsledamoten Henrik Vinges hotfulla sms inleddes uteslutningsärendena.

Sitter kvar

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Peter Wallmark anklagats för att ha gått bakom partikamraternas rygg när han anställt inte bara sig själv utan också sin fru, genom att förfalska protokoll, inte följa beslut, och för att med odemokratiska medel satt ”sina egna” på viktiga poster i distriktet.

Uteslutningarna innebär att bara fyra av SD:s ursprungligen åtta mandat i Stockholms kommunfullmäktige innehas av SD-politiker.

Björn Larsson säger att han i nuläget tänker sitta kvar.

– Jag tror inte på systemet med politiska vildar. Men jag känner mig helt felaktigt behandlad och avser att sitta kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE