Chefer i Ica-butiker betygsätter anställda med ”tumme upp” och ”tumme ner”

avMichael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Jeanette Danielsson har jobbat inom Ica i 15 år.

När hon sökte ett nytt jobb i en Ica-butik blev hon uppringd av sin nya butikschef som berättade att hon hade två ”röda tummar ner” i sin profil.

– Jag förstod ingenting. Då förklarade hon att Ica-cheferna kan sätta betyg på sina anställda, säger Jeanette.

Jeanette Danielsson, 33, har arbetat på olika positioner inom Ica sedan hon var 18 år. Senast har hon jobbat bakom charkdisken i en butik i Stockholm. Hon trivdes dock inte på sin arbetsplats.

På väg hem från jobbet förra veckan gick hon in på sajten ”Personalica” som är en mötesplats för arbetssökande, anställda och arbetsgivare inom Ica.

Hon hittade ett spännande jobb i en annan Ica-butik och slängde iväg en spontanansökan. Dagen efter blev hon uppringd av butikschefen på jobbet hon sökt. Det hon fick höra då gjorde henne minst sagt överraskad.

– Chefen sa att hon kunde se att jag hade ”två tummar ner” i betyg ner på min profilsida. Ica-chefer med behörighet kan tydligen ge intern information om sina anställda, som andra chefer och arbetsgivare kan se, säger Jeanette.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Jeanette Danielsson fick höra att hon hade ”två tummar ner” på sin profil.

Jeanette gissar på att hennes dåliga betyg kan handla om att hennes chefer inte ville att hon skulle söka sig vidare.

– Via systemet kunde de även se att jag sökte ett annat jobb, fast jag inte sagt något till dem. Det här känns oerhört kränkande, säger Jeanette Danielsson.

Ica-ledningen tar avstånd från sajten Personalica och menar att det är en fristående annonsportal som drivs av ett lika fristående rekryteringsföretag.

– Det är alltså inte Ica som har betygssatt henne på det sättet, vi tror inte att man kan bedöma medarbetare på ett så kortfattat sätt, säger Ann Hennicks, HR-direktör på Ica Sverige.

Enligt henne ska nu Ica ta kontakt med ansvariga på rekryteringsföretaget ”för att få deras bild av den här situationen”.

– Vid behov ska vi också förklara att vi inte uppskattar att man bemöter personer som vill jobba inom Ica med en tumme upp eller ner, säger Ann Hennicks.

Ord mot ord

Christian Eriksson är den som är ansvarig för Personalica. Enligt honom kan chefer på olika Ica-butiker inte skicka information och arbetssökande mellan varandra.

– Chefer på en enskild butik kan kommunicera, men inte med andra butiker. Att man kan sätta tumme upp eller ner känner jag inte till, säger han.

Det går visst, hävdar den chef som tog emot Jeanettes ansökan och sedan ringde upp henne. Chefen hävdar att hon med sin chefsbehörighet kan logga in på sajten och se mängder av intern information. Både om befintlig personal och om personer som söker jobb i hennes butik.

– Jag kan se allting, bara för att jag är arbetsgivare. Bland annat om min egen personal söker andra jobb. Och på profilen till tjejen som sökte jobb såg jag röda tummar ner i rekommendationen. Det känns väldigt olustigt och jag har informerat mina anställda att jag tyvärr har sett saker jag inte borde ha sett, säger hon.

För Jeanette slutade det ändå bra. Trots de nedåtriktade tummarna hon fick i betyg.

– Den nya chefen valde att tro på mig och bortse från de dåliga betygen. Så nu har jag sagt upp mig och ska skriva på avtalet för mitt nya jobb. Jätteroligt, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Icagruppen

Ica