Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Ny app för klimatstrejkande barn

Av: 

TT

Greta Thunberg tillsammans med andra klimataktivister vid en demonstration i Lausanne, Schweiz. Arkivbild.
Greta Thunberg tillsammans med andra klimataktivister vid en demonstration i Lausanne, Schweiz. Arkivbild.

NYHETER

Miljörörelsen Fridays for future vill med en webbapplikation underlätta för elever och föräldrar att anmäla skolfrånvaro till förmån för klimatstrejkande.

Via appen skickas ett mejl till skolan där anledningen till frånvaron förklaras. Samtidigt skickas en kopia av mejlet till miljöminister Isabella Lövin (MP) och utbildningsminister Anna Ekström (S), enligt ett pressmeddelande.

Klimatrörelsen vill med detta förenkla för elever och föräldrar att anmäla att de klimatstrejkar "och samtidigt göra beslutsfattare medvetna om den opinion som bildas för att hotet mot klimatet ska gå före skolplikten", enligt pressmeddelandet.

Skolplikt

Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket, kan inte uttala sig kring applikationen, men påpekar vikten av att eleverna följer skolplikten.

– Eleverna har en skyldighet att vara i skolan, sedan är det upp till rektorn om man vill bevilja ledighet för en enskild elev. Men vi vill uppmuntra till en god dialog mellan hemmet och skolan, och det är viktigt att beakta även i det här fallet.

Sabbatsår

Greta Thunberg som startade rörelsen Fridays for future har själv tagit ett sabbatsår från skolan och befinner sig nu i New York, där hon bland annat ska delta vid klimattoppmötet i staden den 23 september.

Hon ska också delta vid en global klimatmanifestation i staden på fredag, som bland annat innefattar skolstrejk. New Yorks borgmästare Bill de Blasio och stadens skolmyndigheter har ställt sig bakom den planerade skolstrejken, och utbildningsförvaltningen i New York har meddelat att alla elevers frånvaro till förmån för klimatstrejken ska ses som giltig frånvaro.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort Amnesty-pris till Greta Thunberg

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Klimathotet

Greta Thunberg

Isabella Lövin

Anna Ekström