Malmöprofilens karantänquiz lockar tävlande från hela Sverige

Coronakrisen fortsätter att ställa till det för kulturutövare.

Quizarrangören Daniel “Dallas” Claps, 32, i Malmö har fått flytta sin verksamhet till Instagram.

Ett beslut som inte bara är av ondo, har det visat sig.

Daniel “Dallas” Claps, 32, är en av Malmös mest uppskattade quizarrangörer. Vanligtvis – när hela samhället inte är påverkat av en nedrig pandemi – anordnar han quiz på ställen som Grand och Far i Hatten. Hans avväpnande låt gå-attityd och roliga blandning av aktuella händelser, kuriosa och populärkultur har på några år gett honom en trogen fanbase som gärna dyker upp när det vankas quiz.

Eftersom den rådande coronakrisen har gjort det svårt att träffas på det här sättet har Dallas behövt vara kreativ. Sedan tre torsdagar tillbaka har han därför valt att hålla sitt veckoliga quiz på Instagram, där han heter @quizmasterdallas.

– Quizet är på Instagram för att det ska vara enkelt och för att folk ska slippa byta mellan massa olika plattformar bara för att få lite mysig underhållning, förklarar Dallas.

Daniel ”Dallas” Claps, 32, har flyttat sitt populära quiz till Instagram under coronakrisen.
Daniel ”Dallas” Claps, 32, har flyttat sitt populära quiz till Instagram under coronakrisen.

Innan quizet börjar sänder Dallas live. Då välkomnar han alla som vill vara med, förklarar reglerna och sjunger en liten låt.

– Sedan lägger jag ut ett formulär på min story som alla får printscreena. Det är även där frågorna dyker upp. Deltagarna fyller i sina svar på mobilen och skickar sedan formuläret som direktmeddelande till mig när frågorna är besvarade.

Hur ser du till att ingen tjuvgooglar sig till rätt svar?
– Det finns ju alltid fuskisar i alla quiz, och det går inte att göra så mycket mer än att tro och hoppas att alla kör rent mjöl i påsen. Om något är väldigt uppenbart fusk skulle jag nog säga det i livesändningen, att ett lag har fuskat.

Dallas karantänquiz in action.
Dallas karantänquiz in action.

”Träd eller könis”

Under quizet får Dallas hjälp av sin flickvän, Malin Croner, 31. Hon ser till så att allt flyter på bra med tekniken. Och så brukar hon även göra ett kort inhopp framför kameran.

– Ja, Malin är med varje quiz och ställer en fråga i sin roll som landskapsarkitekt. Frågan går ut på att man ska lista ut huruvida ett ord på latin är antingen ett träd eller en könssjukdom. Vi kallar segmentet för ”träd eller könis”, skrattar Dallas.

Sedan Dallas gick över till att arrangera sitt quiz på Instagram har mottagandet varit väldigt positivt, berättar han.

– Jag får superhärlig respons från folk i Malmö som saknar mina fysiska quiz. Men det som är roligt med Instagram är ju att folk från andra städer också kan delta nu.

Distansquizzande kompisar

Såhär ser Dallas nya, mobilanpassade quizformulär ut.
Såhär ser Dallas nya, mobilanpassade quizformulär ut.

Bästa vännerna Tess Wide och Millan Karlsson är två deltagare som annars inte brukar ha möjlighet att närvara fysiskt när Dallas arrangerar quiz. Tess Wide bor nämligen i Stockholm, och Millan Karlsson bor i Berlin.

– I Berlin har vi kontaktförbud och får bara träffas två och två åt gången. Dessutom är alla barer och restauranger stängda. Det gör att våra sociala liv blir väldigt begränsade. Eftersom vi är så isolerade har jag och Tess haft extra mycket kontakt på Whatsapp. Vi chattar dagligen, och så har vi druckit öl och quizzat på Instagram. Det gör att man känner sig lite mindre isolerad och har visat sig vara väldigt roligt, berättar Millan Karlsson.

Quizarrangören Daniel ”Dallas” Claps i sin ikoniska plyschdräkt.
Quizarrangören Daniel ”Dallas” Claps i sin ikoniska plyschdräkt.

Även om Dallas säger sig ha “asroligt” när han kör sitt karantänquiz på Instagram tror han inte att han kommer vilja övergå helt till det digitala.

– I så fall tror jag att jag hellre skulle gå vidare till nån annan sjuk ”show” hemifrån, snarare än att lägga ner det fysiska quizet. Jag älskar den grejen för mycket.

Publisert:

LÄS VIDARE