Stefan fick epilepsiliknande anfall – trycktes ner i brännhet asfalt av polisen

Ambulanspersonalens skor smälte

När Stefan, 35, föll ihop medvetslös larmade hans ex-flickvän ambulansen.

Det ledde till att han blev nerbrottad av polisen i brännhet asfalt som orsakade svåra brännskador.

– Det ska inte få gå till så här, säger Stefan.

Stefan stod i köket hemma hos sin före detta sambo och hackade lök till middagen när han plötsligt föll i hop på golvet och krampade. Det kom blod ur munnen och andningen började upphöra.

Ex-flickvännen fick panik och ringde 112 men anser att hon blev feltolkad.

Operatören varnade över radion att Stefan varit aggressiv mot henne men det stämde inte. När ambulansen närmade, och polisen blivit inkopplad, försökte hon förklara att han inte var våldsam. Samt sade:

”Han är inte aggressiv, han är bara rädd”.

Hon sade också att hon själv var rädd.

”Jag var aldrig rädd för honom”

– Men jag är inte rädd för honom, jag är rädd för själva situationen! säger Stefans ex. Jag trodde ju att han skulle dö.

– Anledningen till att jag sa ja till att ta med polisen är för att han var så pass förvirrad eller psykotisk så han inte skulle följa med ambulansmännen.

Stefan fick svåra brännskador och låg nedsövd i två dagar. Sedan följde veckor på sjukhus med flera operationer.
Stefan fick svåra brännskador och låg nedsövd i två dagar. Sedan följde veckor på sjukhus med flera operationer.
Stefan berättar att han känner sig sviken av samhället. ”Jag inte fått någon ekonomisk hjälp sedan olyckan, varken sjukpenning, skadestånd inte ens försörjningsstöd. Jag står bara här med skulder för det som hände”, säger han.
Stefan berättar att han känner sig sviken av samhället. ”Jag inte fått någon ekonomisk hjälp sedan olyckan, varken sjukpenning, skadestånd inte ens försörjningsstöd. Jag står bara här med skulder för det som hände”, säger han.
Stefan berättar att han nu försöker leva på sin konst, bland annat porträtt, som han marknadsför på Instagram. Här är hans tolkning av händelsen då han blev svårt brännskadad.
Stefan berättar att han nu försöker leva på sin konst, bland annat porträtt, som han marknadsför på Instagram. Här är hans tolkning av händelsen då han blev svårt brännskadad.

Ex-flickvännen anser att polisen agerade fel. Stefan hade varit medvetslös och hade precis börjat vakna till. I efterhand har hon tänkt att de kanske skulle presentera sig och förklara sitt ärende: att de kom för att hjälpa.

– I stället stormade polisen min lägenhet med kravallsköldar, säger hon. Bara där är det helt galet.

– Jag ringde efter hjälp, ju längre tiden gick desto mer kontroll fick jag över situationen och Stefan lugnade sig. Hade dom knackat på försiktigt hade jag kunnat berätta för honom att det kommer hjälp nu.

– Men när dom stormade in blev han livrädd och stack, jag blev också rädd. Jag var inte alls beredd på att de skulle komma in på det viset.

”Minns ett argt ansikte”

Stefan har själv bara minnesfragment av händelsen – ett ansikte med en blick som var hatisk och svart.

Poliserna beskrev efteråt att Stefan blev rädd när de kom.

”Patrull tar sig in i lägenheten och möts då av en man som gör ett utfall och skriker till och vänder sig sedan om och går in i lägenheten. Patrull går efter mannen och han skriker: ”Ska ni döda mig?”

Stefan gick ut på uteplatsen och började springa. Polisen sprang efter.

”Mannen sprayas med OC-spray men vi får ingen reaktion utan han fortsätter att springa”.

Han stannade till vid ett pågående asfaltsarbete i närheten.

”Han valde att lägga sig i asfalten”

En ambulanssjuksköterska berättar i förhör att de fick veta på plats att asfalten var 170 grader varm. På filmen ses hur poliserna brottar ner Stefan så att han hamnar i asfalten.

En av ambulansmännen hävdar i förhör att Stefan frivilligt lade sig där:

– Man förstod att han kommer få brännskador eftersom han nu valde att lägga sig i det område där det precis var asfalterat.

Stefan säger att filmen, som ett vittne tog, visar att det är lögn.

Skorna smälte sönder

Ambulanspersonalen upptäckte själva hur varmt det var och rapporterade efteråt hur deras skor och kläder brändes sönder och trängde igenom arbetskläder. En av dem fick ”en mindre mängd” asfalt på ena benet och den orsakade enligt rapporten ”blåsor och sår”.

Stefan låg i asfalten med hela kroppen med tre poliser över sig. Dessutom hjälpte de tre från ambulansen till att trycka ner hans ben.

En av sköterskorna uppger i polisförhöret att han ”säger något i stil med att fan det är svinvarmt det här, vi måste flytta på honom”. Och att det inte tar många sekunder innan poliserna får på handbojorna och då flyttar på Stefan.

Men filmbilderna visar att Stefan ligger i asfalten i över tre minuter innan han förlorar medvetandet.

”Kan inte se något brott”

Efteråt upptäckte även poliserna att deras skor skadats av den heta asfalten. Och gjorde en anmälan mot Stefan för våldsamt motstånd. Det ärendet lades ner.

Den interna utredningen mot poliserna lades också ner. Beslutsfattare var chefsåklagare Lena Kastlund. Hon säger till Aftonbladet:

– Det är en olycklig situation naturligtvis, det som har hänt, det väl inte tu tal om det. Men jag har inte kunnat finna att poliserna har gjort något brott här faktiskt. Och det är ett beslut jag känner till fullo att jag står för.

– Men det är väl alltid så att en annan åklagare kan göra en annan bedömning. Så det är helt fritt för honom att begära överprövning.

Samtliga lager av huden var brännskadad.
Samtliga lager av huden var brännskadad.

”Pepparsprayad i munnen”

Stefan låg nersövd i två dagar. Han fick genomgå flera operationer under två veckor för tredje gradens brännskador, där samtliga lager av huden var skadad.

I dag återstår ärren, smärtan är borta, men det psykiska sitter kvar, säger han. Han har tittat många gånger på filmbilderna och konstaterar att han kämpar för sitt liv.

– När de har full kontroll över mig tar en av dem upp en pepparspray. Man ser inte var han sprayar, men antagligen rakt in i munnen på mig.

Stefan tror att det är då han svimmar av.

– Då ligger jag ändå fasthållen och kan inte röra mig en millimeter. Att bli sprayad i det läget, det kan ju inte finnas någonting som stödjer det.

”Har självmedicinerat”

Stefan, som är kockutbildad, berättar att han har ADHD och tar medicin som innehåller amfetamin. Innan han fick diagnosen hade han under perioder självmedicinerat för att må bra.

Den här kvällen, i oktober förra året, hade han även tagit några värktabletter, Tramadol, som också är narkotikaklassade. Han tror att det kan ha utlöst det epilepsiliknande anfallet.

– Största felet är att de ljugit ihop sig och skuldbelägger mig, som de gjort i förhören, och att jag inte får någon upprättelse, någon förklaring eller någonting, säger Stefan. Utan jag får nästan gå med skuld för det här och det har varit psykiskt jobbigt.

– Det ska inte funka så här i Sverige, men händer det ska det ju finnas något som gör att det inte händer igen.

Aftonbladet har sökt SOS Alarm och polisen för en kommentar.

När ambulansen var nära sa Stefans ex-sambo till operatören på SOS Alarm:  ”Han är inte aggressiv, han är bara rädd”.
När ambulansen var nära sa Stefans ex-sambo till operatören på SOS Alarm: ”Han är inte aggressiv, han är bara rädd”.
Ambulansens avvikelserapport
Ambulansens avvikelserapport
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN