Hemflugna svenskar lättade

Av:  Henning Eklund/TT

Under den senaste veckan har tusentals svenskar flugits hem från hela världen. När researrangören Vings sista resenärer återvände från Thailand var det lättade svenskar som kom hem till kylan.

Parkeringsplatserna utanför Arlanda flygplats var på onsdagskvällen i princip tomma, och det var glest med folk inne i ankomsthallen. En stor del av den ordinarie verksamheten är stängd, bara ett kafé håller öppet som vanligt. Mest iögonfallande var den disk där en volontär från civilförsvaret delar ut informationsblad om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten.

Sedan UD avrådde från icke-nödvändiga resor till hela världen har enkom Ving tagit hem närmare 10 000 svenskar. Det sista planet kom från Phuket i Thailand och landade på Arlanda på onsdagskvällen. Två av de som tog sig hem med den sista flygningen var Maria Turgut och Besse Nuay från Linköping.

– De sista dagarna fick man inte längre sitta och äta på restaurangerna och från i morgon stänger de ner Thailand helt. Men det var en underbar semester ändå och vi kom hem som vi skulle. Jag har inte känt någon oro, jag litar på Gud och Jesus, säger Maria Turgut och fingrar på det kors hon bär runt halsen.

Ida Olheim med dottern Elsa från Södertälje kom hem till Sverige efter en elva timmar lång flygning.
Ida Olheim med dottern Elsa från Södertälje kom hem till Sverige efter en elva timmar lång flygning.

Oro för hemresan

Många fick avbryta semestern i förtid för att kunna ta sig hem med extrainsatta flyg. Med det sista planet från Thailand kom 302 passagerare, en av dem var Ida Olheim från Södertälje.

– Första veckan var det en jättebra semester. Andra veckan stängdes det ner och det var mindre och mindre folk överallt. Det har varit allt annat än avslappnande, verkligen ingen vanlig semester, säger hon.

Det har funnits en del oro för hur det skulle bli med hemresan, säger Andreas Myrefur från värmländska Kil, som tillsammans med familjen tillbringat semestern i Phuket.

– Vi är lättade. Det var olika turer fram och tillbaka men till slut löste det sig så att vi fick åka hem den dag det var tänkt från början, säger han.

En lättad familj, Andreas, Frej, Sixten, Veronica Myrefur och mormor Eva Karlsson från Kil i Värmland.
En lättad familj, Andreas, Frej, Sixten, Veronica Myrefur och mormor Eva Karlsson från Kil i Värmland.
Maria Turgut och Besse Nuay från Linköping kom med Vings sista flyg från Thailand.
Maria Turgut och Besse Nuay från Linköping kom med Vings sista flyg från Thailand.

Svårt och tidskrävande

Sammanlagt har alltså bara Ving flugit hem närmare 10 000 svenska turister. Även andra resebolag har flugit hem resenärer, även om de inte gått ut med hur många. Ett arbete som är svårt och tidskrävande, med många nya inreseregler, krav och begränsningar, som ofta ändras.

"Vi har stor förståelse för att denna hemtagningsoperation inte har varit smärtfri och att den rådande situationen i världen har medfört många besvär för våra gäster. I dessa extraordinära tider är vi ytterst tacksamma att vi nu fått hem i stort sett alla våra gäster till Norden igen", säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson i ett pressmeddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE