England förbjuder vilda djur på cirkus

Diskussionen om förbudet har pågått sedan 2011. Nästa år blir det verklighet – inga fler vilda djur kommer tillåtas på cirkus i England.

Efter att förbudet togs upp för första gången 2011, har det dragit ut på tiden då regeringen inte funnit intresse av att införa lagen. Det var tal om att förbudet skulle träda i kraft redan 2015, men det sköts upp ytterligare fyra år till. Nästa år träder förbudet i kraft, detta rapporterar Eurogroup for animals.

Anledningen till förbudet är för att det har rapporterats om att flera djur far illa och inte är varken fysiskt eller psykiskt friska på grund av den påfrestande miljön de utsätts för på cirkusar. Det har även rapporterats om fysiska övergrepp på djuren, vilket ledde till att flera cirkusar anklagades för djurplågeri.

Sverige tillåter fortfarande vilda djur

England ansluter sig till de 18 länder i EU som hittills har helt förbjudit vilda djur på cirkus. Men Sverige är inte ett av de länderna. I övriga EU-länder, inklusive Sverige, är det inte förbjudet att använda vilda djur på cirkus, däremot finns det vissa restriktioner.

Den 1 januari i år trädde en ny lag i kraft i Sverige som förbjuder sjölejon och elefanter på cirkus. Men att använda sig av andra djur är fortfarande tillåtet.

Hologram – ett alternativ till levande djur

Vanliga djur som förekommer på cirkus är elefanter, tigrar, zebror och apor. Även hästar och mindre sällskapsdjur är förekommande.
Ett alternativ till att inte använda levande djur på cirkus, är att visa hologram i föreställningen istället. Det var en cirkus i Tyskland som tidigare i år var först i världen med att prova hologram istället för djur, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Publisert:

LÄS VIDARE