Mejla

Andreas Hansson

En fråga surrar kvar efter ”Sommar i P1” med Olof Skoog

FN-ambassadören matades av Yassir Arafat 

NYHETER

Det är inte första gången man hör en man från internationella maktkorridorer sommarprata.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog håller sig till mallen.

Några pikanta anekdoter om möten med världens största makthavare. Vi landar sedan hos familjen som alltid får göra stora uppoffringar för familjefaderns uppfyllelse av drömmar. Man citerar gärna sedan både Bamse och Astrid Lindgren om att stora också måste vara snälla och att man inte ska vara en liten lort. 

Saknar missar

Det låter som att jag raljerar men det är en form som håller. Det är spännande, att vi i fotfolket får inblick i så viktiga makthavarjobb känns både rimligt, viktigt och givande. Skoog berättar utan krusiduller och kryddar folkligt med rockmusik (”Ibland måste man skrika för att höras”). Han får extra folkhemspoäng med Timbuktu innan historien fortsätter om låsta situationer i säkerhetsrådet kring Syrien, ISIS och Nato. Det omöjliga uppdragen avlöser varandra, likaså de listiga manövrarna för att lösa dem. Det låter som att Skoog är fullt lämplig för sin position. Visst hade man velat höra om någon liten miss dock.

Coca-cola men inte hjälp

Skoog berör mamman som dog i cancer och konstaterar att vi bör vara med våra föräldrar innan det är försent. Det känns som att han ska landa i att han ska lägga mer tid på familjelivet men då går perspektivet upp till det internationella storspelet igen. Ville Skoog lyfta det lilla perspektivet jämfört med det stora kunde han ha varit mer personlig.

Det landar i frågan varför Coca-cola men inte förnödenheter kan landa i varenda avkrok i behövande delar av världen. Och att barn som inte vet var nästa mål mat och trygghet kommer ifrån är lätta att rekrytera som barnsoldater. Och att vi alla måste ta vårt ansvar för allas vår värld och våra medmänniskor.

Där tänds till slut en gnista.

Men frågan surrar kvar: Varför matades han av Yassir Arafat, som nämndes hastigt i inledningen?

 

”Sommar i P1” med Olof Skoog sändes direkt i P1 på tisdagen och i finns nu på Sveriges radios hemsida.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är sommarpratarna 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Sommar i P1

Olof Skoog

FN:s säkerhetsråd