Våg av bilstölder i Malmö: ”Uppseendeväckande”

Stulna lyxbilar i Malmö försvinner snabbt österut, antingen via Öresundsbron eller en färja, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.
Stulna lyxbilar i Malmö försvinner snabbt österut, antingen via Öresundsbron eller en färja, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

På mycket kort tid har en rad dyra lyxbilar stulits på olika platser i Malmö.

I bilbranschen flaggar man nu för ovanligt många stölder i området.

– Det var en handfull bilar på ett dygn och det är uppseendeväckande, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Stölderna av exklusiva dyra nya bilar har återigen tagit fart i Malmö. De senaste dagarna har man på Larmtjänst – en branschorganisation som sammanställer stulet gods – sett en rejäl ökning av antalet stulna så kallade premiumbilar i och omkring Malmö.

Det handlar om fordon värda en halv miljon kronor eller mer.

”Nu är det full fart på stölderna av premiumbilar i Malmöområdet. Natten till idag stals t.ex. denna mörkblå metallic BMW M4 Coupé DCT och igår stals ett flertal nyare Volvo-bilar”, skrev Mats Galvenius på Twitter i tisdags.

För Aftonbladet utvecklar han tweeten:

– Vi följer från Larmtjänsts sida, på daglig basis, vilka stölder som sker hela året. Det har varit ovanligt många stölder i Skåne och Malmöområdet de senaste dagarna av ett flertal nya Volvobilar och BMW-bilar. Det är något gäng igen som är och opererar, säger Mats Galvenius.

Ovanligt att Volvo stjäls

Två dyra Volvo, den ena en XC90 T5 AWD Inscription värd 600 000 kronor, den andra en XC60 D4 AWD värd cirka 450 000 kronor, har stulits då de stått parkerade på privata villatomter i Oxie.

I Almvik i försvann en mörkblå metallic BMW M4 coupé DCT med orange skinnklädsel. Bilen är värd cirka 500 000 kronor.

Samtliga bilar är efterlysta.

Galvenius menar att stölderna är iögonfallande.

– Det här var baserat på att det var en handfull bilar på ett dygn och det är uppseendeväckande. De brukar gå två och två – man verkar transportera två åt gången – så går en så vet vi att en till går några timmar senare och så var det nu med, säger han.

– Till antal är det inte jättemycket men det blir väldigt tydligt när de försvinner på kort tid. Nya Volvobilar är inte så vanliga att de stjäls, så det är alltid lite uppseendeväckande.

Vet ni vad det beror på?

– Det är de internationella stöldligorna och internationella brottsnätverken som är särskilt aktiva i Skåne och Stockholm. Där finns snabba utförselvägar då man snabbt är ute över Öresundsbron eller på färjevägarna. Det är stora riskområden. Vi vet att de går österut i stort sett allihopa.

En av de bilar som stals hade en mycket speciell färg på skinnstolarna.
En av de bilar som stals hade en mycket speciell färg på skinnstolarna.

Spårutrustning sällan aktiverad

Vad kan man göra för att skydda sig?

– För det första är det jättebra om bilarna har spårutrustning. Dessutom att den är aktiverad. Vi ser hur man köper stora, dyra bilar som har spårutrustning men man sätter inte igång det eller låter abonnemanget löpa ut, säger Galvenius.

Han tycker att bilhandlarna borde se till att bilar som säljs med avancerad spårutrustning också har den aktiverad när fordonet hämtas av köparen.

Keyless en risk

Rådet är också att parkera bilen på ett ställe som är upplyst eller där det tänds en lampa när någon närmar sig.

Mats Galvenius pekar också ut det moderna nyckelfria systemet som en klar risk. Många stölder är just bilar med keyless. Tjuvarna har specialutrustning som snabbt fångar och reläar signalen från en oskyddad nyckel inne i huset. Sedan kan tjuvarna både öppna och starta bilen mycket diskret.

– Förvara inte nycklarna i entrén hemma utan långt in i huset, gärna i en plåtburk eller något annat som skyddar, säger Galvenius.

Denna BMW M4 coupé DCT stals i Almvik och är efterlyst.
Denna BMW M4 coupé DCT stals i Almvik och är efterlyst.
Malmö - Senaste nyheterna från Malmö | Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE