Tegnell: Kan träffa barnbarnen i trädgården

Krisen är långt ifrån över – men kurvan går åt rätt håll. Det är Folkhälsomyndighetens besked under fredagens pressträff.

En försiktigt positiv trend märks bland äldre: från nästan 100 som insjuknar dagligen till ungefär 50 personer, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Även om man inte kan krama barnbarn kan man träffa dem ute i trädgården, säger han.

Ytterligare 117 dödsfall har registrerats i Folkhälsomyndighetens statistik, som nu är uppe i 3 646 hittills bekräftade dödsfall. Enligt myndighetens veckovis uppdaterade rapporter, som är mindre känsliga för eftersläpningar, dör mellan 70 och 75 personer dagligen.

– Kurvan fortsätter att se likadan ut. Vårt berömda R-värde ligger strax under 1, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Läget för äldre

Antalet äldre personer som insjuknar uppges ha minskat från nästan 100 nya fall dagligen till nästan 50. Andra hälsoproblem kan däremot uppkomma hos personer som isolerar sig i en onödigt stor utsträckning.

– Vi hör tyvärr historier om folk som låser in sig och inte går ut överhuvud taget. Det behövs inte, säger Anders Tegnell.

Äldreboende som satt upp plexiglas som skydd mellan de äldre och sina anhöriga och liknande lösningar tycker statsepidemiologen är jättebra.

– Vi hör så mycket om äldre som inte mår bra av isolering. Alla goda exempel där man kan ha kontakter är bra. Även om man inte kan krama barnbarn kan man träffa dem ute i trädgården, säger han.

Färre på IVA

För första gången sedan början av april är det färre än 400 personer som ligger på intensivavdelningar. Just nu vårdas 397 personer för svår covid-19.

– Vi hoppas att det här håller i sig. Det är en minskning på nästan 20 procent sedan förra fredagen, och minskning på nästan 30 procent sedan vecka 17, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sammanlagt 1800 personer har intensivvårdats för covid-19. Antalet bekräftat smittade i Sverige nu 29 207.

– Det går åt rätt håll, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell
Anders Tegnell

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: