Ökänd islamist kan skickas till Italien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mulla Krekar. Arkivbild från rätten i Oslo.
Foto: Carina Johansen
Mulla Krekar. Arkivbild från rätten i Oslo.

Den terrormisstänkte islamisten Mulla Krekar kan utlämnas till Italien. Det har det norska justitiedepartementet beslutat i det långdragna fallet, som dock kan överklagas ännu en gång – till kungen.

I Italien väntar en dom på tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott på den kände islamisten, som egentligen heter Najmuddin Faraj Ahmad. Den domen är dock överklagad och har inte vunnit laga kraft.

Mulla Krekar har varit en rättslig följetong i Norge i flera år. Redan 2003 greps han och anklagades för terrorrelaterade brott i Irak. Fallet lades ner men beslut fattades om att utvisa Krekar på livstid. Utvisningen kunde dock inte genomföras eftersom han riskerade tortyr och avrättning i Irak. Han har under sin tid i Norge flera gånger både dömts och friats för hot.

I november 2015 greps Krekar i en samordnad operation, på uppdrag av Italien. Enligt de italienska myndigheterna leder Krekar ett terrornätverk och de kräver honom utlämnad.

Krekar vägrade att resa, trots norska resehandlingar, och en domstol dömde honom i somras i hans frånvaro till tolv års fängelse.

I november beslutade tingsrätten i Oslo om utlämning, men Krekar överklagade beslutet. Hovrätten gick på samma linje som tingsrätten.

PODD Fallet Mulla Krekar och de utvisade islamisterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om att regeringen inte lyckas utvisa de radikala islamisterna.


 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE