Publicerad:
Uppdaterad:

Personal på Vinghotell lekte med barnen utklädd med ”blackface”

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

I samband med att Ving anordnade aktiviteter för barnen satte en i personalen på sig en svart krullig peruk och målade sitt ansikte svart.

– De kom springande runt poolen, vi trodde inte våra ögon, säger en hotellgäst till Aftonbladet.

Det var gästerna på Sunwing Side Beach i Turkiet som fick se något ovanligt efter att frukostbuffén hade dukats undan på måndagen.

I samband med att Lollo och Bernies barnklubb ordnade aktiviteter för sina unga gäster bestämde lekledarna att man skulle leka tjuv och polis. En kvinnlig medarbetare valde dock att istället för tjuv klä ut sig med ”blackface”.

– Stämningen blev väldigt konstig och alla blev helt chockade. Hon sprang runt poolen och alla såg vad som hände, säger en hotellgäst från Sverige som är på semester i Turkiet under höstlovet.

1 av 2
Lollo & Bernie från Vings barnklubb.

Hittade inget lösskägg

Totalt var det tre vuxna som tog hand om ett tiotal barn. Tillsammans försökte de fånga kvinnan med det svartmålade ansiktet.

– Det här är något man kanske tyckte var okej att göra på 1920-talet. Det känns extremt stereotypiskt. Det var inget snack om att det här var en blackfacemålning, säger hotellgästen till Aftonbladet.

Enligt Ving själva inträffade detta då den kvinnliga medarbetaren ville dölja sitt ansikte för att inte barnen skulle känna igen henne.

”Normalt brukar man ta på sig en ögonbindel, använda lösskägg eller peruk. Denna gång hittade medarbetaren inget att täcka ansiktet med och valde då, olyckligtvis, att måla ansiktet i svart ansiktsfärg”, skriver Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving i ett mejl.

Djupt ångerfull

Hon skriver vidare att Ving ”tar detta på fullaste allvar och har självklart pratat med kollegan som inte haft några tankar med målningen och i efterhand är djupt ångerfull hur det uppfattats”.

– Om man som vuxen person inte förstår att man inte kan klä ut sig så här och bli jagad är det allvarligt. Det är lite där problemet ligger, säger hotellgästen.

Ving kommer att gå ut med ett förtydligande internt i företaget för att säkerställa att något liknande inte ska ske igen.

Sunwing Side Beach har tilldelats Stora Barnsemesterpriset 2019 för bästa familjehotell i Turkiet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: