18-årig djurskötare dödades i björnattack – två åtalas

En 18-årig djurvårdare dödades av en björn i Orsa Rovdjurspark 2017.

Nu åtalas två personer för arbetsmiljöbrott, uppger tingsrätten.

Åklagaren yrkar även på att parken ska betala minst 8 miljoner kronor.

Det var den 4 augusti 2017 som den 18-årige djurvårdaren befann sig i ett björnhägn på Orsa Rovdjurspark tillsammans med två barn och två vuxna.

Då familjen skulle prova på att jobba som djurvårdare lyckades två brunbjörnar, som flyttats till ett mindre hägn, gräva sig under ett stängsel och tillbaka in i det större hägnet där sällskapet befann sig.

Den 18-årige djurvårdaren dödades av en björn medan familjen fick fly från den andra björnen genom att klättra över ett högt elstängsel.

En av björnarna sköts efter attacken medan den andra motades undan.

Upptäckt brister

På tisdagen meddelade Mora tingsrätt att två personer åtalas för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död samt arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan.

– Åtal väcks eftersom det har förekommit brister i Orsa Rovdjursparks arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Om dessa brister hade åtgärdats hade den aktuella händelsen med hög grad av sannolikhet inte inträffat, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

8 miljoner i böter

Omkring 50 personer har hörts under utredningen och kriminaltekniska undersökningar har genomförts i parken för att bland annat ta reda på hur det var möjligt för björnarna att ta sig fram till det andra hägnet.

Parkens arbetsmiljöarbete och säkerhetsarbete har också undersökts.

Åklagaren yrkar utöver åtalet på att parkens verksamhetsutövare ska åläggas en företagsbot på minst 8 miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE