Efter storm mot turister – öbor bjuder in till kärlek

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Facebookgrupper som vill stoppa turister och gotlänningar som skäller ut deltidsboende. En del menar att stämningen på Sveriges största ö liknar en häxjakt.

Men nu samlas tusentals öbor för att i stället kärleksbomba alla Gotlandsturister i en nystartad Facebookgrupp.

– De flesta här på ön längtar efter fastlänningarna, säger Daniel Andersson, initiativtagare till gruppen.

Med 72 konstaterade sjukdomsfall och sex döda i covid-19 har Gotland hittills varit förskonat från coronasmitta. Men samtidigt oroar sig många gotlänningar för att det kan att ändras i sommar då högsäsongen drar igång på riktigt och turister från hela Sverige och andra länder väntas till ön. Aftonbladet har tidigare berättat om öbor som startat en Facebookgrupp för att stoppa Gotlandsfärjorna av oro för att få en större smittspridning på ön.

Passagerare på en Gotlandsfärja ser Visby hamn närma sig. Bild från i slutet på förra sommaren.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Passagerare på en Gotlandsfärja ser Visby hamn närma sig. Bild från i slutet på förra sommaren.

Hätsk stämning mot turister

Men oron har i flera fall gått över i hat. Både i Facebookgruppen och på ön har det vittnats om en hätsk stämning mot sommargotlänningar och turister. Deltidsboende beskriver i lokal media hur de utsatts för en häxjakt med påknackningar och utskällningar för att de kommit till Gotland under pandemin.

Det här stämde inte med öbon Daniel Anderssons bild av stämningen på ön. Så han startade en egen grupp på Facebook – Gotland <3 omvärlden – som en motreaktion.

– Det hade blivit så mycket negativt om Gotland i medier, särskilt genom den här Stoppa färjan-gruppen på Facebook och stämde inte alls överens med min bild av hur det är är. Många jag pratade med på fastlandet som skulle hit och jobba undrade om det skulle stå en lynchmobb med högafflar väntades på dem i hamnen. Och nej, så är det ju inte. De flesta här längtar efter att fastlänningarna och turisterna ska kunna komma hit igen, säger han.

Han menar att ön nu fått ett missvisande och dåligt rykte. ”Från att ha varit Sveriges paradisö så ses vi nu från många håll som inskränkta och ej välkomnande. Den beskrivningen känns inte alls som den ön jag bor på”, skriver han i gruppens beskrivning.

Foto: Patrik Widegren/SVT
Daniel Andersson, Gotland.

”Är bittra”

Tanken med gruppen är att visa att ön välkomnar fastlänningarna och att försöka hitta lösningar så att ön snart kan välkomna dem igen. Sedan i torsdags har nära 28 000 personer gått med och ungefär hälften av dem uppskattas vara boende på ön.

– Det visar väl att jag haft rätt. De som har varit lite gruffiga är nog bara bittra och sura, och såna människor finns ju överallt, säger Daniel Andersson.

I gruppen tillåts inga diskussioner, för då riskerar det att bli bråk. Folk delar vackra bilder av Gotland, uttrycker sin längtan efter ön och sina nära och kära. Daniel Andersson är också tydlig med att gruppen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Under påsken avrådde myndigheten och regionen från resor till ön och 85 procent av fastlänningarna avbokade då sina resor. Folkhälsomyndigheten skulle ha kommit med besked om riktlinjerna för sommarens resor fredag 29 maj, men har nu skjutit fram sitt besked till den 3 juni.

I dag är det sol över Visby. Men staden är betydligt lugnare än den brukar vara vid den här tiden på året, säger Daniel Andersson. Han hoppas att gotlänningarna kommer att kunna välkomna sommarfirare till ön i sommar igen.

– Jag hoppas att läget ser så bra ut att vi får öppna upp. Kanske inte i lika stor utsträckning som vanligt, men kanske att de svenska turisterna och sommargotlänningarna kan få komma hit.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE

Publicerad: