Trump faktakollas av Twitter: ”Kommer inte tillåta detta”

För första gången går Twitter in och faktagranskar Donald Trumps inlägg.

Något som inte uppskattas av presidenten.

– Twitter kväver yttrandefriheten totalt, skrev Trump på nämnda plattform.

På tisdagen fick Donald Trump för första gången en ”faktakollsmärkning” på sina tweets, rapporterar amerikanska medier.

Märkningen har lagts till på två inlägg som handar om poströstning. I inläggen hävdar Trump att poströstning leder till röstfusk.

– Det finns ingen chans (noll) att poströstning leder till något annat än allvarligt röstfusk, twittrade Trump till sina 80 miljoner följare.

Under inlägget, och ytterligare ett liknande, har Twitter lagt in en länk med texten ”få fakta om poströster”. Klickar man på länkarna kommer man till en sida med rubriken: "Trump gör ogrundat påstående om att poströstning leder till röstfusk".

Där går man igenom vilka av Trumps påståenden som är felaktiga och på vilket sätt, med hänvisning till nyhetskällor som CNN och Washington Post.

Donald Trump rasar mot att twitter har lagt in en faktagranskning på två av hans tweets.
Donald Trump rasar mot att twitter har lagt in en faktagranskning på två av hans tweets.

Har kritiserats länge

Katie Rosborough, talesperson för Twitter, har sagt i ett uttalande till Politico att de två märkta inläggen innehåller “potentiellt vilseledande information om röstningsprocesser” och att märkningen gjordes för att läsaren ska få ytterligare sammanhang kring poströstning.

Twitter har i flera år kritiserats för att ge Trump utrymme att sprida lögner och desinformation. Företaget uppger att det här är första gången de agerat mot Trump.

Trump: ”Kommer inte tolerera det”

Trump själv var inte nöjd med Twitters agerande.

Han kommenterade åtgärden genom att – i ett Twitterinlägg förstås – skriva att de kväver yttrandefriheten och att ”han som president inte kommer att tillåta detta”.

Han menar också att Twitter genom åtgärden blandar sig i USA:s presidentval.

Hårdare policy

I samband med coronapandemin införde Twitter en hårdare policy när det gäller faktagranskning. De har sagt att de kommer att varna för och markera tweets som sprider desinformation och felaktiga uppgifter om viruset.

Enligt Washington Post har Twitter tidigare under våren tagit bort inlägg från andra ledare, som Brasiliens president Jair Bolsonaro och Venezuelas Nicolás Maduro.

Publisert:

LÄS VIDARE