Domare hinner inte med jobbet
Publicerad 2024-09-09
En stor andel av Sveriges domare har en så tung arbetsbelastning att de inte hinner utföra sina uppgifter på ordinarie arbetstid, enligt en ny undersökning.
Många domare ser den höga arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten.
– Resultaten är förstås oroande. Den betungande arbetsbelastningen måste tas på allvar, effekten blir annars problem både för domarna och för samhället i stort, säger Johan Kjellsson, rättspolitiskt sakkunnig på fackförbundet Akavia, som med Saco-S Domstol undersökt arbetsmiljön och hur attraktivt yrket upplevs.
705 av Sveriges drygt 1 400 ordinarie domare har deltagit i undersökningen, där bland annat sju av tio uppger att de inte hinner utföra sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid.
Johan Kjellsson reagerar framför allt på att hälften av domarna i undersökningen anser att bördan är så allvarlig att den hotar rättssäkerheten.
– Det är vad som är mest oroande, säger han.
Fyra av tio domare uppger att de varje månad arbetar i snitt 17 timmar utöver ordinarie arbetstid, och var tredje domare upplever stresssymptom som sömnsvårigheter, hjärtklappning och spänningshuvudvärk eller liknande minst en gång i veckan.
Sju av tio anser att minskad arbetsbelastning är den viktigaste åtgärden för att göra domstolarna till mer attraktiva arbetsplatser.
För att säkra kompetensförsörjningen behövs nu bland annat en långsiktig och god budgettilldelning, samt en översyn av vägarna in i yrket, menar Akavia och Saco-S Domstol.
Enligt Domstolsverkets prognos behöver 70 nya domare anställas årligen, men det är i underkant om man ska få bukt med den tunga arbetsbelastningen, enligt Akavia och Saco-S Domstol.
– Vi bedömer att det behövs ungefär 120 nya domare per år, säger Johan Kjellsson.
Undersökningen, som genomfördes i november förra året, är en del av en rapport som publiceras i sin helhet senare under hösten.