Ukraina rasar mot EU-chefen – uttalade sig om döda ukrainska soldater

EU-toppen Ursula von der Leyen sa att 100 000 ukrainska militärer dött.

Ukraina rasade – och von der Leyen raderade meningen ur sitt uttalande.

Nu kräver Zelenskyjs stab att Bryssel ska svara på var hon fått siffran ifrån.

”Rysslands invasion av Ukraina har medfört död, förödelse och outsägligt lidande. Vi alla minns det fasansfulla i Butja”.

inledde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt videotal under onsdagen. Hon pratade om vikten av att Rysslands ska ställas till svars för sina handlingar och att EU fortsatt stöttar den internationella brottmålsdomstolens arbete. Von der Leyen beskrev också att EU med stöd av FN vill inrätta en specialdomstol för att utreda och väcka åtal mot Ryssland för dess aggresionsbrott.

Något som också gav eko var hennes ord om antalet dödade ukrainska soldater under kriget.

Von der Leyen sa att ”fler än 20 000 civila och 100 000 ukrainska militärer har dödats hittills”.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj.
Ursula Von der Leyen.
Ursula Von der Leyen.

Det fick Ukraina att reagera och som sedan tidigare varit fåordig kring militära förluster, liksom Ryssland.

President Volodymyr Zelenskyjs pressekreterare Serhij Nykyforow sa till ukrainsk tv att det inte är Ursula von der Leyens sak att uttala sig om antal döda, utan det något som bara president Zelenskyj, försvarsministern eller överbefälhavaren kan göra, rapporterar Focus.

Tog bort meningen ur talet

Efter kritiken korrigerades hennes uttalande både på Twitter och EU-kommissionens hemsida och meningen raderas, rapporterar Politico.

EU-kommisionen ska senare under onsdagen ha beklagat det som inträffat och bett om ursäkt. Uppskattningen om antalet döda var felaktig, rapporterar The Guardian.

För ett par veckor sedan uttalade sig den amerikanska generalen Mark Milley om att över  100 000 ryska soldater dött och att det ”sannolikt var samma siffra på den ukrainska sidan”.

Enligt Serhij Nykyforow har presidentstaben i Kiev vänt sig till Bryssel och begärt att få ett svar på var Ursula von der Leyen fått dödssiffran ifrån.

Krigsscener i Kiev i våras.
Krigsscener i Kiev i våras.
Publisert:

LÄS VIDARE