Protester när banker stänger i finanskris

TT-AFP

Publicerad 2022-09-19

En kvinna hjälps bort från en bank där gisslantagare i fredags krävde att få ut sina bankbesparingar.

Libanons valuta faller till en ny bottennivå på svarta marknaden och arga, fattiga invånare kräver att få ut låsta tillgångar från de stängda bankerna.

Det libanesiska pundet föll på måndagen till kursen 38 600 pund för en USA-dollar på svarta marknaden. Pundet har förlorat ungefär 95 procent av sitt värde sedan 2019.

Men på grund av valutarestriktioner kan få ta ut sina besparingar från bankerna, som dessutom beslutat att vara helt stängda i tre dagar med hänvisning till säkerhetsläget.

Läget i Libanon är akut, och farligt nära en fullständigt okontrollerbar utveckling i det redan sargade landet. I flera banklokaler har kunder, beväpnade med riktiga vapen eller leksakspistoler, tagit gisslan för att komma över sina egna pengar.

Ofta får gisslantagarna folkligt stöd.

Ilskna medborgare stormade förbi järnstängsel utanför en justitiebyggnad på måndagen i en protest mot att två personer som tagit gisslan på en bank hålls häktade.

På andra platser runt om i Beirut och i hamnstaden Tripoli har barrikader byggts för att blockera vägar i protestyttringar.

Korruption kombinerat med politiska beslut som att ta bort statliga subventioner på bland annat fossila bränslen anses ha bidragit till de upprörda stämningarna.