Ryskt intresse att backa Natomotståndare

Anja Haglund/TT

Publicerad 2023-01-26

Flera Natonegativa aktioner har ägt rum i Sverige den senaste tiden. Experter utesluter inte rysk inblandning, men kan inte peka på konkreta bevis.

Ryssland anses dock ha ett intresse att stötta svenska Natomotståndare.

Ett turkiskt godkännande av den svenska Natoansökan ligger på is i spåren av den senaste tidens aktioner. Efter helgens koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm meddelade president Erdogan att Sverige inte kan vänta sig stöd. Han var även starkt kritisk till att en demonstration med PKK-flaggor tillåtits.

Koranbrännaren, den högerextreme politikern Rasmus Paludan, har senare hävdat att det inte var hans idé att resa till Sverige och bränna Koranen, utan att förslaget kom från Chang Frick, ägare av sajten Nyheter idag och programledare i SD-kanalen Riks, eller en reporter från den högerextrema sajten Exakt24, enligt DN. Frick har hävdat att han inte uppmanat till koranbränning, däremot en protestaktion mot Turkiet.

Frågan om eventuell rysk inblandning i Natomotståndet har ställts av flera experter, bland annat Mika Aaltola, chefen för Finlands utrikespolitiska institut.

– Ryssland använder sig i dag gärna av extremgrupper för sina påverkansoperationer och i Moskva är man garanterat belåten över hur enkelt det går att orsaka förvirring, har han sagt till HBL.

Fördröja och försvåra

Redan inför den svenska Natoansökan varnade myndigheter för att Ryssland skulle trappa upp påverkansförsöken. Must-chefen Lena Hallin har påpekat att det ligger i Rysslands intresse att fördröja och försvåra Sveriges anslutning.

Att Ryssland har ett finger med i spelet går enligt underrättelseexperter inte att utesluta. Men konkreta bevis saknas, konstaterar Tony Ingesson, lektor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

– Det finns anledning att bli misstänksam när händelser med ett sofistikerat upplägg så uppenbart spelar Ryssland i händerna, säger han.

– Men det är samtidigt svårt att följa den processen, eftersom poängen är just att den inte ska vara transparent eller synlig.

Att Ryssland har ett intresse av att stötta Natomotståndare i Sverige utgår han från.

– Enligt logiken att min fiendes fiende är min vän. Sedan är det inte säkert att dessa tar emot stödet, men Ryssland har också metoder för att agera i det dolda så att personerna inte förstår att de får stöd.

Har förmåga

Oavsett rysk inblandning eller inte gynnar det som hänt Moskva, konstaterar Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan.

– Yttrandefrihet och rätten att uttrycka sig politiskt är grundläggande. Men man kan fråga sig varför en dansk medborgare kommer hit för att jobba på ett sätt som understödjer ett ryskt intresse.

Han framhåller att Ryssland tidigare agerat genom att elda på extremistgrupper i USA.

– Med hänsyn till det vi vet tidigare om rysk valpåverkan så är det inte främmande för mig att säga att skickligt planterade narrativ där man får andra att agera, medvetet eller omedvetet, sannolikt även finns här.

Även Holmlund betonar att belägg saknas.

– Har de förmåga att göra en sådan här grej? Absolut. Kan vi vara säkra på att det är de som agerar med understöd, betalning och att använda sig av proxyagenter? Nej. Är det ytterst önskvärt i deras relation? Absolut, säger Jörgen Holmlund.

Säpo: Utnyttjar alla medel

Säkerhetspolisen (Säpo) kommenterar inte specifika händelser men uppger att man följer utvecklingen kopplat till det som skett.

– Generellt utnyttjar främmande makt alla till buds stående medel för att uppnå sina mål och syften, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Det kan handla om allt från cyberattacker och påverkansoperationer till spioneri. Att utnyttja så kallade proxies (ombud), som exempelvis extremister, för att destabilisera, så split och bidra till polarisering kan vara ett tillvägagångssätt.

Framöver lär Natofrågan fortsätta att diskuteras i brett politiskt samförstånd i Sverige, tror Jörgen Holmlund. Men frågor kan behöva ställas till SD.

– Jag föreställer mig att regeringens koppling till SD kommer att ventileras lite djupare, och om de utspel som skett från personer som står SD nära gynnar Sveriges säkerhetspolitiska kontext just nu.

SD har tillbakavisat inblandning i koranbränningen.

Följ ämnen i artikeln