USA sköt ner Kinas spionballong – hade oväntad tur

Joe Biden gav ordern redan i onsdags. På lördagskvällen sköts den kinesiska spionballongen ner – så fort den var över havet.

Nu flockas amerikansk militär vid nerslagsplatsen i en bärgningsoperation som uppges bli lättare än väntat.

Kina har reagerat med ett argt skriftligt svar.

När ballongen svepte över Myrtle beach och vidare mot havet sköts den ner. Joe Biden gav grönt ljus till militären redan i onsdags, men Pentagon beslöt att vänta tills den inte utgjorde någon fara för människor och byggnader på marken.

PLUS: Experten: Dragen som kännetecknar en spion

Ballongen sköts ner med en enda missil. Enligt CNN var den av typen AIM-9X och avfyrades från ett av flera F-22-plan som lyft från flygbasen Langley i Virginia.

Kort efteråt uppgav Joe Biden att han gav ordern redan för flera dagar sedan:

– I onsdags när jag briefades om ballongen beordrade jag Pentagon att skjuta ner den så snart som möjligt. De bestämde att det bästa vara att göra det när den gått ut över havet. De sköt ner den framgångsrikt och jag vill hylla våra flygare som gjorde det, sa han.

På en följdfråga om nedskjutningen rekommenderades av hans säkerhetsrådgivare svarade Biden:

– Jag sa till dem att skjuta ner den. De svarade: ”Låt oss vänta till den är på det säkraste stället för att göra det.

Ska bärgas ur havet

Just nu pågår en insats i havet för att plocka upp ballongens vrakdelar. Flera fartyg från marinen och kustbevakningen är i området, bland annat USS Carter Hall som har en stor lyftkran ombord.

Enligt CNN:s källor hade militären tur. Ballongen slog ner i ett område där det bara är 14 meter djupt, långt mindre än väntat. En uppgiftslämnare beskriver därför bärgningsoperationen som ”ganska lätt”.

– Det kan gå relativt snabbt. Jag väntar mig inte månader eller veckor.

Militära dykare och obemannade miniubåtar ska nu hitta ballongens rester och föra upp dem till ytan, skriver CNN.

Samtidigt uppger CBS-reportern Mary Walsh på Twitter att vrakdelarna spreds över en radie på en dryg landmil från nerslagsplatsen.

– Den föll inte bara ner, säger en högt uppsatt källa till journalisten.

Flög över kärnvapenbaser

Ballongen har gäckat USA i dagar den upptäcktes över Montana tidigare i veckan. Redan då uppgav Pentagon att den färdats över flera känsliga militäranläggningar, bland annat underjordiska kärnvapensilor.

Enligt CBS-reporterns källa har USA:s militär de senaste dagarna analyserat farkosten noga för att ta reda på ”vad den användes till och hur den fungerade”.

Kina erkände i fredagens att ballongen tillhör dem, men uppgav att den bara används för att samla in väderdata och att den kom ur kurs på grund av ”oväntat starka vindar”.

Kinas arga svar

Under natten mot söndagen, svensk tid, kommenterade landets utrikesdepartement USA:s nedskjutning i ett skriftligt uttalande.

Där heter det att Kina uttrycker ”starkt missnöje och protesterar mot att USA använde våld mot civila luftfarkoster”.

Kina fortsätter hävda att ballongen användes civilt och att den oavsiktligt drevs ur kurs på grund force majeure. USA insisterar på att den användes för spioneri och var fullt manöverduglig.

I uttalandet skriver kinesiska UD att USA genom nerskjutningen ”tydligt överreagerar och allvarligt bryter mot internationell praxis”:

”Kina kommer resolut att slå vakt om de inblandade företagens legitima rättigheter och intressen och reserverar sig rätten till fler nödvändiga reaktioner.”

Luftrummet över två amerikanska delstater har stängts.
Luftrummet över två amerikanska delstater har stängts.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN